Vitamina B7 (biotina): elixirul pentru sănătate și frumusețe

Vitamina B7 (biotina): elixirul pentru sănătate și frumusețe

Vitamina B7, mai bine cunoscută sub numele de biotină, este una dintre vitaminele esențiale solubile în apă din complexul de vitamine B. Rolul său principal în organism este de a converti alimentele în energie, asigurând în același timp funcționarea optimă a pielii, a părului, a ochilor și a ficatului. Biotina este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea fetală adecvată, deoarece contribuie la dezvoltarea țesuturilor embrionare.

Beneficiile biotinei pentru organism

 • Sănătatea părului. Una dintre cele mai populare utilizări ale biotinei este în produsele destinate creșterii și fortificării părului. Există dovezi care sugerează că deficitul de biotină poate cauza subțierea părului, motiv pentru care suplimentele cu biotină sunt adesea recomandate pentru sănătatea părului.
 • Sănătatea pielii. Biotina joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Deficitul acestei vitamine poate duce la erupții cutanate și afecțiuni ale pielii.
 • Biotina ajută la transformarea glucozei din carbohidrați și la metabolizarea aminoacizilor și grăsimilor.
 • Funcția cognitivă. Biotina este implicată în sinteza neurotransmițătorilor care funcționează în sistemul nervos, având astfel un impact pozitiv asupra funcției cognitive.

Surse alimentare

Biotina se găsește într-o serie de alimente, precum:

Recomandările de dozaj variază în funcție de vârstă, sex și stadiul de viață, cum ar fi sarcina sau alăptarea. Este esențial să se consulte un medic sau un nutriționist înainte de a lua suplimente cu biotină pentru a se asigura dozajul corect.

Citește și: Colagenul: proteina care susține frumusețea și sănătatea

Deficitul de biotină și implicațiile sale

Deficitul de biotină este rar, deoarece vitamina se găsește în multe alimente. Cu toate acestea, simptomele deficitului pot include:

 • Subțierea părului sau căderea lui
 • Erupții cutanate în jurul ochilor, nasului și gurii
 • Oboseală
 • Amorțeală și furnicături în brațe și picioare
 • Probleme neurologice, precum depresia sau halucinațiile.

Biotina și relația cu alte vitamine și minerale

Nu este suficient să discutăm doar despre biotină. Vitamina B7 interacționează și funcționează în strânsă colaborare cu alte vitamine și minerale pentru a asigura sănătatea optimă a organismului.

 • Zincul și biotina. Deficitul de zinc poate exacerba simptomele deficitului de biotină, cum ar fi căderea părului. O interacțiune adecvată între zinc și biotină asigură regenerarea părului și a pielii.
 • Vitamina B5 (Acidul Pantotenic). Ca și biotina, vitamina B5 este esențială pentru sănătatea părului și a pielii. Există unele dovezi că un aport excesiv de vitamina B5 poate interfera cu capacitatea de a absorbi biotina, ceea ce subliniază importanța unui echilibru în consumul acestor vitamine.
 • Magneziul. Magneziul joacă un rol în activarea multor enzime, inclusiv enzimele dependente de biotină. Aportul adecvat de magneziu poate, prin urmare, potența efectele pozitive ale biotinei.

Beautin Colagen cu Acid Hialuronic si Biotina

Biotina în cosmetice și industria frumuseții

De-a lungul timpului, biotina a fost promovată ca un “elixir al frumuseții”. Produsele cosmetice, precum șampoanele, balsamurile și cremele de față, laudă adesea conținutul lor de biotină ca principal ingredient activ.

 • Produse pentru păr. Biotina este prezentată ca soluție pentru părul fragil și subțire. Multe șampoane și balsamuri conțin biotină pentru a ajuta la fortificarea și densificarea firului de păr.
 • Creme și loțiuni. Având în vedere beneficiile biotinei pentru piele, multe creme și loțiuni conțin această vitamină pentru a ajuta la hidratarea și regenerarea pielii.

Este important de menționat că, deși aplicarea topică a biotinei poate oferi anumite beneficii, consumul acesteia prin alimentație sau suplimente are un impact mult mai mare asupra sănătății generale.

Biotina, sau vitamina B7, este o componentă esențială a regimului nostru alimentar și de îngrijire, cu beneficii variate, de la susținerea metabolismului până la îmbunătățirea aspectului părului și al pielii. Înțelegerea profundă a funcționării acestei vitamine și asigurarea unui aport adecvat pot contribui la îmbunătățirea calității vieții și a sănătății noastre.

Surse:

 1. Magnesium basics, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455825/
 2. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/
 3. B-Complex Vitamins: Benefits, Side Effects, and Dosage, https://www.healthline.com/nutrition/biotin-for-hair-growth
 4. What to Know About Biotin and Acne, https://www.webmd.com/diet/bio-availability
 5. Biotin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/
 6. Biotin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4757853/
 7. Biotin, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *