Vară, soare și... protecție solară. De ce este indispensabilă pentru sănătatea ta

Vară, soare și… protecție solară. De ce este indispensabilă pentru sănătatea ta

Întâlnirea cu soarele: vara și pericolele ascunse

Vara este aici, iar cu ea vine promisiunea unor zile lungi și însorite, a vacanțelor pe litoral, a sesiunilor de bronzat și a înotului în mare. Dar, în timp ce ne bucurăm de soare, este esențial să ne amintim și de necesitatea de a proteja pielea noastră de radiațiile solare, potențial dăunătoare. Deși importanța protecției solare este cunoscută, mulți oameni încă o ignoră sau o consideră doar un moft. Protecția solară este esențială nu doar pentru a preveni arsurile solare, ci și pentru a reduce riscul de cancer de piele și pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii.

Soarele și radiațiile UV

Soarele emite o gamă de radiații, inclusiv radiații ultraviolete (UV). Acestea sunt de două tipuri: UVA și UVB. Radiațiile UVA penetrează adânc în piele și sunt principalele responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. Ele pot cauza daune la nivelul ADN-ului celular și pot contribui la dezvoltarea cancerului de piele. Pe de altă parte, radiațiile UVB sunt principalele cauze ale arsurilor solare. Ele joacă un rol cheie în dezvoltarea cancerului de piele. Așadar, expunerea la soare fără o protecție adecvată poate avea consecințe grave.

Ce înseamnă protecția solară

Protecția solară se referă la metodele pe care le folosim pentru a ne proteja pielea de efectele negative ale soarelui. Acest lucru poate include folosirea loțiunilor, balsamurilor sau spray-urilor cu factor de protecție solară (SPF), purtarea hainelor adecvate, purtarea pălăriilor și ochelarilor de soare și evitarea expunerii la soare în orele de vârf, adică între 10:00 și 16:00, când radiația solară este cea mai puternică.

Alegerea potrivită a produselor de protecție solară

Există o gamă largă de produse de protecție solară disponibile pe piață, de la loțiuni și balsamuri până la spray-uri și stick-uri. Toate acestea conțin o varietate de ingrediente care blochează sau absorb radiațiile UVA și UVB. Un aspect important de luat în considerare atunci când alegem o protecție solară este factorul de protecție solară (SPF). SPF măsoară cât de bine un produs de protecție solară poate proteja pielea de radiațiile UVB. Deși niciun produs de protecție solară nu poate bloca 100% radiațiile UV, un SPF mai mare oferă o protecție mai mare.

Este recomandabil să alegem un produs cu un SPF de cel puțin 30. Trebuie să ne asigurăm că acesta oferă o protecție cu “spectru larg”, ceea ce înseamnă că protejează împotriva ambelor tipuri de radiații, UVA și UVB. În plus, este de preferat ca produsul de protecție solară să fie rezistent la apă, mai ales dacă vom înota.

Citește și: Magneziul marin, minunea din adâncuri pentru sănătatea ta

Aplicarea și re-aplicarea corectă a protecției solare

Aplicarea corectă a protecției solare este la fel de importantă ca alegerea acesteia. Majoritatea oamenilor nu aplică suficientă protecție solară. Ca regulă generală, ar trebui să aplicăm echivalentul a două mâini pline de protecție solară pe întregul corp. Totodată, trebuie să ne asigurăm că acoperim toate zonele expuse, inclusiv urechile, gâtul și picioarele.

Este important de menționat că, protecția solară trebuie reaplicată cel puțin la fiecare două ore și imediat după înot, transpirație abundentă sau ștergerea cu prosopul. Chiar și produsele rezistente la apă, pierd din eficacitate după o perioadă de timp.

Moduri suplimentare de protecție solară

Protecția solară nu se rezumă doar la utilizarea cremei de protecție solară. Alte strategii esențiale includ limitarea expunerii la soare în orele de vârf ale zilei (de obicei între orele 10:00 și 16:00), purtarea de îmbrăcăminte protectoare, cum ar fi pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UVA și UVB. De asemenea, este important să căutăm umbră atunci când soarele este la cel mai înalt punct, sau când umbra noastră este mai scurtă decât noi.

Protecția solară pentru copii

Protecția solară este extrem de importantă pentru copii și bebeluși, deoarece pielea lor sensibilă poate fi mai ușor afectată de arsurile solare. Este recomandabil să folosim protecție solară special formulată pentru pielea sensibilă a copiilor și să ne asigurăm că sunt protejați cu îmbrăcăminte adecvată și că se joacă la umbră în orele de vârf ale zilei. Bebelușii sub 6 luni ar trebui să fie ținuți la umbră în mod constant, deoarece pielea lor este extrem de sensibilă la soare.

Efectele expunerii la soare

Soarele emite raze ultraviolete (UV) care pot provoca arsuri solare, îmbătrânirea prematură a pielii, daune la nivelul ochilor și cancer de piele. Pielea afectată de soare poate deveni uscată, aspră și acoperită de pete, s-ar putea chiar să apară riduri sau să se dezvolte leziuni precum cheratoza actinică. Razele UVA pot trece prin geamuri și nori, ceea ce înseamnă că ne putem expune la soare chiar și în interior sau în zilele înnorate.

Impactul asupra sănătății

În afară de efectele vizibile asupra pielii, expunerea la soare poate avea și efecte mai grave. Cea mai serioasă problemă de sănătate provocată de soare este cancerul de piele. Acesta poate varia de la forme tratabile, cum ar fi carcinomul bazocelular și cel spinocelular, la melanom, care poate fi mortal. Din fericire, cele mai multe forme de cancer de piele pot fi prevenite prin intermediul unei protecții solare adecvate.

Când vine vorba de protecție solară, este întotdeauna mai bine să prevenim decât să tratăm. Utilizarea zilnică a protecției solare, combinată cu strategii suplimentare de protecție, cum ar fi limitarea expunerii la soare în orele de vârf și purtarea de îmbrăcăminte adecvată, poate ajuta la prevenirea efectelor negative ale soarelui. Nu uitați, fiecare arsură solară contează și poate crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Protejați-vă și bucurați-vă în siguranță de soare!

Surse:

  1. Ultraviolet (UV) Radiation, https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/sun-and-uv/uv-radiation.html
  2. Sun Protection, https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-sun-protection
  3. Sun, UV and Cancer, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/sun-uv-and-cancer
  4. Sunscreen: How to Help Protect Your Skin from the Sun, https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun
  5. Best Sunscreen: Understand Sunscreen Options, https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-apply-sunscreen-generously-and-frequently-for-full-protection/
  6. Sunscreen and Sun Safety, https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/sunscreen-and-sun-safety/
  7. Sun Safety Tips, https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *