Turmericul, un condiment cu proprietăți medicinale

Turmericul, un condiment cu proprietăți medicinale

Turmericul este o rădăcină originară din India și este folosită în mod tradițional în medicina ayurvedică. Rădăcina de turmeric are o culoare galbenă-portocalie și este cunoscută pentru aroma sa picantă și amară. Este adesea utilizată în bucătăria indiană ca și condiment, pentru a da culoare și savoare mâncărurilor.

Turmericul conține curcumină, un compus chimic care are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea inflamației în organism și la protejarea celulelor împotriva daunei cauzate de radicalii liberi.

Totodată, este utilizat în medicina tradițională pentru tratarea durerilor de stomac, a problemele de digestie și a durerilor de cap. Unele cercetări sugerează că turmericul poate avea beneficii în tratarea unor boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Citește și: Morcovii, o sursă importantă de nutrienți pentru sănătatea ta

Se crede că, turmericul poate avea beneficii și în tratarea unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita și guta. De asemenea, curcumina din turmeric poate ajuta la protejarea celulelor împotriva daunei cauzate de radicalii liberi, ceea ce poate contribui la prevenirea unor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Turmericul poate fi consumat în diverse moduri, cum ar fi: adăugat în mâncăruri ca și condiment, administrat ca supliment alimentar sub formă de capsule sau ca ceai. Este important să se consulte un medic înainte de a începe un tratament cu turmeric, deoarece poate interacționa cu anumite medicamente.

Ceai de turmeric, rețetă

Ingrediente

 • 1/2 cană apă
 • 1/2 cană lapte (opțional)
 • 1/2 linguriță de pudră de turmeric
 • 1/4 linguriță de scorțișoară
 • 1/8 linguriță de pudră de ghimbir
 • 1/8 linguriță de pudră de piper negru
 • 1/2 linguriță de miere (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală mică, se aduce apa la fierbere. Dacă se dorește, se poate adăuga lapte, împreună cu apa.

Se adaugă turmericul, scorțișoara, ghimbirul și piperul negru și se amestecă bine. Se lasă ceaiul să fiarbă la foc mic pentru 5-10 minute, sau până când devine aromat.

Se îndepărtează oala de pe foc și se lasă ceaiul să se răcească puțin. Se poate adăuga miere, pentru un plus de savoare.

Ceaiul se servește cald sau rece, după preferință.

Surse:

 1. Healthline. 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
 2. Medical News Today. Nine health benefits of turmeric tea. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319638
 3. WebMD. Turmeric: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric
 4. National Institutes of Health. Turmeric. https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
 5. BBC Good Food. Health benefits of turmeric. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-turmeric
 6. NCBI. Therapeutic Roles of Turmeric: Lessons Learned from Clinical Trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *