Turcoazul, o piatră plină semnificație

Turcoazul, o piatră plină semnificație

Turcoazul este o piatră semi-pretioasă de culoare verde-albastră, care a fost apreciată de-a lungul istoriei pentru frumusețea și durabilitatea sa. Este o varietate de pirofilit, o rocă în care aluminiul și siliciul sunt înlocuiți parțial cu hidrargirul (argintul metalic). Turcoazul are o culoare unică și se poate găsi în diverse nuanțe de verde-albastru, de la un albastru deschis la un verde închis. Calitatea pietrei este determinate, în mare parte, de intensitatea culorii și de absența defectelor sau a impurităților.

Turcoazul, o piatră verde-albastră plină de frumusețe și semnificație

Turcoazul a fost folosit de mii de ani în scopuri decorative, inclusiv în bijuterii, obiecte de artă și chiar în vestimentație. În Egiptul antic, era considerată o piatră sacerdotală și era utilizată pentru fabricarea de amulete și inele. În Europa medievală, era folosit pentru a decora harnașamentele cailor și pentru produce pahare și tacâmuri.

Turcoazul se găsește în diverse regiuni ale lumii, inclusiv în Egipt, Turcia, SUA, Mexic și China. Însă, cele mai bune exemplare sunt de obicei extrase din Iran și din Tibet.

Citește și: Lapis lazuli, o piatră enigmatică plină de frumusețe și semnificație

Datorită culorii sale verde-albastre, acesta este adesea asociat cu apa și cerul, iar în unele culturi este considerată o piatră protectoare, fiind utilizat în meditație și terapie, putând ajuta la clarificarea gândurilor și la îmbunătățirea comunicării.

Câteva lucruri pe care nu le știați despre turcoaz:

  • În trecut, turcoazul era folosit ca medicament pentru tratarea diferitelor afecțiuni, de la probleme de piele, la dureri de cap. Totodată, era adesea purtat pentru a atrage norocul și bunăstarea.
  • Turcoazul este o piatră relativ tare, cu o duritate de aproximativ 5-6 pe scara Mohs, fiind rezistent la zgârieturi și ușor de prelucrat.
  • Există mai multe moduri de a diferenția turcoazul autentic, de imitații: cel mai simplu mod este verificare uniformității culorii pietrei și dacă aceasta nu conține impurități sau zone întunecate. Turcoazul autentic are o greutate specifică mai mare și poate fi identificat prin testarea cu acid sulfuric.
  • În anumite culturi, turcoazul este asociată cu înțelepciunea și cu puterea personală. Se spune că, poate ajuta la dezvoltarea intuiției și la îmbunătățirea comunicării și a exprimării.

Surse:

  1. Hall, Cally. “Turquoise.” The Crystal Bible, Godsfield Press, 2009, pp. 173-175.
  2. Crystal Vaults – Turquoise Healing Stones: https://www.crystalvaults.com/crystal-encyclopedia/turquoise
  3. Geology.com – Turquoise: https://geology.com
  4. The Crystal Council – Turquoise Crystal Guide: https://thecrystalcouncil.com/crystals/turquoise
  5. Energy Muse – Turquoise Meaning & Healing Properties: https://www.energymuse.com/turquoise-meaning

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *