Trifoiul roșu și beneficiile fitoestrogenilor

Trifoiul roșu și beneficiile fitoestrogenilor

Trifoiul roșu, cunoscut și sub numele de Trifolium pratense, este o plantă perenă, care face parte din familia Fabaceae. Această plantă poate fi găsită în întreaga Europă, Asia și America de Nord și este cunoscută pentru florile sale roșii sau violet-roşiatice. Trifoiul roșu este o plantă importantă pentru apicultori, deoarece florile sale atrag albinele și produc o miere de calitate superioară.

Trifoiul roșu poate fi folosit și pentru beneficiile sale terapeutice. Este o sursă importanta de fitoestrogeni, care pot ajuta la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamației și poate ameliora simptomele afecțiunilor respiratorii, precum bronșita și tusea.

Puteți achiziționa trifoi roșu sub formă de capsule, de aici.

În plus, acesta poate fi utilizat ca plantă ornamentală în grădini sau parcuri. Este o plantă cu creștere lentă, care poate atinge înălțimea de 50-80 cm. Florile sale roșii sau violet-roşiatice sunt frumoase și atrăgătoare, iar frunzele verzi sunt luminoase. Trifoiul roșu poate fi plantat atât în grădini, cât și în ghivece, pentru a fi cultivat în spațiile mai mici. Este o plantă rezistentă la secetă și crește bine în soluri umede și bine drenate. Este rezistent la majoritatea dăunătorilor, ceea ce îl face ușor de întreținut.

Trifoiul roșu poate fi plantat primăvara sau toamna, în funcție de regiune. Este important să fie așezat într-un loc însorit sau parțial umbrit și să fie udat regulat, fără a se exagera. Se fertilizează planta o dată pe lună, cu un îngrășământ organic sau chimic, pentru a asigura creșterea și dezvoltarea sa optimă.

Trifoiul roșu este o plantă versatilă și atractivă, care poate aduce beneficii atât sănătății, cât și grădinii tale. Este ușor de cultivat și întreținut și poate da un plus de frumusețe oricărui spațiu verde.

Citește și: Echinacea, natura vindecătoare pentru sistemul imunitar

Consumul de trifoi roșu, poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate:

 • Este o sursă importantă de fitoestrogeni, care pot ajuta la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei.
 • Poate ajuta la reducerea inflamației și poate ameliora simptomele afecțiunilor respiratorii, precum bronșita și tusea.
 • Poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, datorită conținutului său ridicat de vitamina C.
 • Poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sânge și poate reduce riscul de diabet.
 • Poate contribui la menținerea sănătății inimii, datorita conținutului său ridicat de fibre și flavonoide.
 • Poate ajuta la detoxifierea organismului, datorita conținutului său ridicat de clorofilă.

Ceai de trifoi roșu, rețetă

Ingrediente

 • 1 lingură de flori de trifoi roșu, uscate
 • 1 cană de apă clocotită

Mod de preparare

Se pun florile uscate într-un vas mic. Se adaugă apa clocotită peste flori și se acoperă vasul cu un capac, sau cu o farfurie.

Se lasă ceaiul să stea timp de 10-15 minute, apoi se strecoară.

Se adaugă miere sau lămâie, după gust.

Se savurează cald, de preferat dimineața sau seara.

Surse:

 1. United States Department of Agriculture (USDA) – Trifolium pratense: https://plants.usda.gov
 2. National Center for Biotechnology Information (NCBI) – Trifolium pratense: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc
 3. International Journal of Molecular Sciences – Phytoestrogens and their Health Implications: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc
 4. Journal of Agricultural and Food Chemistry – Anti-inflammatory and anti-cancer activities of Trifolium pratense (red clover) cellular extracts: https://pubs.acs.org
 5. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects – Trifolium pratense (Red Clover): A Source of Bioactive Compounds with Antioxidant Activity: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *