Transpirația excesivă: de ce apare și cum să o ținem sub control prin metode naturale

Transpirația excesivă: de ce apare și cum să o ținem sub control prin metode naturale

Transpirația: un proces natural vital

Transpirația este un proces natural esențial pentru reglarea temperaturii corpului și eliminarea anumitor deșeuri din organism. Glandele sudoripare, care sunt răspândite în tot corpul, produc sudoare pentru a ne răcori atunci când suntem încălziți, agitați sau anxioși. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta transpirația excesivă, cunoscută sub numele de hiperhidroză, care poate fi deranjantă și jenantă în anumite situații sociale.

Cauzele transpirației excesive

Transpirația excesivă poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv:

 • stresul;
 • anumite medicamente;
 • boli cum ar fi diabetul sau hipertiroidismul;
 • anumite alimente și băuturi, precum cafeina și alcoolul.

Hiperhidroza poate fi, de asemenea, un simptom al unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul, așa că este important să discutați cu un medic dacă suferiți de transpirație excesive fără niciun motiv aparent.

Remedii naturale pentru transpirația excesivă

Există o serie de remedii naturale pe care le puteți încerca pentru a reduce transpirația excesivă. Acestea includ: utilizarea de produse antiperspirante naturale, menținerea unui regim alimentar sănătos, evitarea alimentelor și băuturilor care pot stimula transpirația, cum ar fi cafeaua și alcoolul și încercarea tehnicilor de reducere a stresului, cum ar fi meditația sau yoga.

Citește și: Vitamina P – partea neștiută a vitaminelor. O călătorie în lumea bioflavonoidelor

Când să căutați ajutor medical

Dacă transpirația excesivă continuă în ciuda încercărilor de a o controla cu remedii naturale, sau dacă transpirați excesiv fără niciun motiv aparent, ar trebui să consultați un medic. Acesta vă poate ajuta să determinați cauza transpirației excesive și poate recomanda alte tratamente, cum ar fi medicamente, terapie cu ioni sau chiar intervenții chirurgicale, dacă este necesar.

Tratamente naturale

Pentru a combate transpirația excesivă, există o serie de tratamente naturale care pot fi încercate.

 1. Uleiuri esențiale. Anumite uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de salvie și uleiul de arbore de ceai, au proprietăți antibacteriene și pot ajuta la controlul mirosurilor neplăcute asociate cu transpirația. Acestea pot fi aplicate direct pe piele sau pot fi folosite în apa de baie, pentru un efect mai blând.
 2. Alimentație echilibrată. O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la controlul transpirației. Evitați alimentele picante, cafeaua și alcoolul, care pot stimula transpirația. În schimb, concentrați-vă pe consumul de alimente bogate în magneziu, precum fructele și legumele, care pot ajuta la reglarea temperaturii corpului.
 3. Băi cu sare Epsom. Sarea de Epsom are proprietăți naturale de detoxifiere și poate ajuta la eliminarea toxinelor din piele, ceea ce poate reduce transpirația. Încercați o baie cu sare de Epsom o dată pe săptămână pentru a vă ajuta să vă relaxați și pentru a reduce transpirația.
 4. Consumul de ceai verde. Ceaiul verde este un diuretic natural și poate ajuta la eliminarea excesului de lichide din corp, reducând astfel transpirația. De asemenea, ceaiul verde are proprietăți antioxidante și poate ajuta la combaterea bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute.

Transpirația excesivă poate fi o problemă jenantă și frustrantă, dar cu înțelegerea corectă a cauzelor și tratamentelor disponibile, poate fi gestionată eficient. Fie că alegeți să încercați remedii naturale sau să consultați un medic pentru tratamente mai avansate, important este să știți că nu sunteți singuri și că există ajutor disponibil. În cele din urmă, gestionarea transpirației excesive implică multe încercări, așa că aveți răbdare cu voi înșivă și continuați să căutați soluția care funcționează cel mai bine pentru voi.

Surse:

 1. Hyperhidrosis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152
 2. What is hyperhidrosis? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/182130
 3. Hyperhidrosis: Who gets and causes – https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-causes
 4. Medical News Today – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322322
 5. Hyperhidrosis: Diagnosis and treatment – https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment
 6. Medical News Today – https://www.medicalnewstoday.com/articles/319768
 7. Are There Health Benefits to Drinking Green Tea? – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-green-tea

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *