Trăiești constant cu balonarea? Iată secretul pe care medicii nu îl spun!

Trăiești constant cu balonarea? Iată secretul pe care medicii nu îl spun!

Ce este balonarea și care sunt cauzele?

Balonarea este o senzație de umflare sau de plenitudine în abdomen, care poate fi însoțită de dureri sau disconfort. Deși poate fi o reacție normală la anumite alimente sau poate fi un efect secundar al menstruației, balonarea persistentă poate fi un semn al unei afecțiuni digestive mai grave, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala celiacă sau intoleranța la lactoză.

Un alt factor care contribuie la balonare este dieta. Alimentele bogate în grăsimi tind să încetinească procesul de digestie, ceea ce poate duce la balonare și disconfort. Alimentele care conțin cantități mari de zaharuri fermentabile, pot provoca de asemenea balonare.

Tratamentul convențional pentru balonare

Tratamentul pentru balonare variază în funcție de cauza subiacentă. În multe cazuri, modificările dietei și stilului de viață pot fi suficiente pentru a reduce sau a elimina simptomele. Acestea pot include: mărirea aportului de fibre, reducerea consumului de alimente grase, precum și mărirea activității fizice.

În cazul în care simptomele persistă, medicul poate recomanda medicamente care pot ajuta la reducerea simptomelor. Acestea pot include medicamente care reduc producția de gaze, cum ar fi simeticona, sau medicamente care îmbunătățesc funcția musculară a tractului gastro-intestinal, cum ar fi metoclopramidul.

Citește și: Brânca Ursului (Heracleum sphondylium), miracolul ascuns al naturii

Remedii naturale pentru balonare

Există o serie de remedii naturale care pot ajuta la reducerea balonării. Unul dintre cele mai comune este menta. Mentolul din mentă poate ajuta la relaxarea mușchilor tractului gastro-intestinal, ceea ce poate reduce balonarea. De asemenea, ghimbirul poate fi eficient în reducerea balonării și a altor simptome digestive, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și carminative.

Prepararea unei băuturi anti-balonare

Un remediu popular pentru balonare este o băutură preparată cu semințe de chimen, care este cunoscut pentru proprietățile sale carminative și digestive.

Ingrediente:

  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni de preparare

Adăugați semințele de chimen în apa și lăsați-le la infuzat timp de 5-10 minute.

Strecurați și beți lichidul.

Se recomandă consumul acestei băuturi după mese, pentru a ajuta la digestie și a reduce balonarea.

Ceaiuri pentru balonare și gaze intestinale

Există mai multe tipuri de ceaiuri care pot ajuta la reducerea balonării și a gazelor intestinale datorită proprietăților lor digestive, antiinflamatorii și carminative. Acestea includ:

  • Ceai de mentă. Menta conține mentol, care poate relaxa mușchii tractului digestiv, reducând astfel simptomele de balonare și gaze. De asemenea, menta poate reduce durerea abdominală asociată cu gazele intestinale.
  • Ceai de ghimbir. Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și digestive. Poate stimula digestia și reduce balonarea și gazele intestinale.
  • Ceai de fenicul. Feniculul este adesea utilizat în medicina tradițională pentru a trata afecțiunile digestive, inclusiv balonarea și gazele intestinale. Poate relaxa mușchii intestinului și poate ajuta la eliminarea gazelor acumulate.
  • Ceai de chimion. Chimionul este o altă plantă cunoscută pentru efectele sale carminative și digestive. Ceaiul de chimion poate ajuta la reducerea gazelor intestinale și a balonării.
  • Ceai de mușețel. Mușețelul poate avea efecte calmante și antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea disconfortului asociat cu gazele intestinale.

Modificări ale stilului de viață pentru a combate balonarea

În plus față de remedii naturale și alimentație, anumite modificări ale stilului de viață pot fi de asemenea benefice pentru a reduce balonarea.

  • Activitate fizică regulate. Exercițiul fizic ajută la stimularea funcției intestinale și poate reduce constipația, care poate contribui la balonare.
  • Consumul adecvat de lichide poate ajuta la prevenirea constipației și poate reduce balonarea.
  • Mâncatul lent. Mâncarea înghițită rapid poate duce la înghițirea aerului, care poate cauza balonare. Prin urmare, încercați să mâncați lent și să mestecați bine alimentele.
  • Evitați băuturile carbogazoase. Băuturile carbogazoase pot cauza acumularea de gaze în stomac, ducând la balonare.

Ce se întâmplă dacă remediile naturale și modificările stilului de viață nu funcționează?

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor balonarea persistă, este important să consultați un medic. Balonarea poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente mai serioase, cum ar fi boala celiacă, intoleranța la lactoză sau chiar cancerul ovarian.

Medicul vă poate ajuta să identificați cauza exactă a simptomelor dvs. și vă poate ghida către cel mai potrivit tratament pentru starea dumneavoastră.

Surse:

  1. Belching, gas and bloating: Tips for reducing them, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/in-depth/gas-and-gas-pains/art-20044739
  2. Pathophysiology, Evaluation, and Treatment of Bloating, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/
  3. Controversies and Recent Developments of the Low-FODMAP Diet, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390324/
  4. Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991532/
  5. Influence of body posture on intestinal transit of gas, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1773697/
  6. Mild dehydration: a risk factor of constipation?, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14681719/
  7. Gas and Bloating, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350578/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *