Totul despre hernia de disc: cauze, simptome și metode de prevenire

Totul despre hernia de disc: cauze, simptome și metode de prevenire

Ce este hernia de disc și cum se manifestă?

Hernia de disc reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni ale coloanei vertebrale și apare atunci când unul dintre discurile intervertebrale, care sunt ca niște pernițe gelatinoase între vertebre, este deteriorat și începe să exercite presiune asupra unui nerv. Simptomele pot varia de la dureri moderate în regiunea afectată până la dureri severe, amorțeală sau chiar paralizie.

O hernie de disc cervicală poate cauza dureri în gât, umeri sau brațe, în timp ce o hernie lombară poate afecta partea inferioară a spatelui, fesele, coapsele sau picioarele.

Cauze și factori de risc

Hernia de disc poate apărea din cauza uzurii naturale a coloanei vertebrale odată cu înaintarea în vârstă. Cu timpul, discurile intervertebrale pot deveni mai puțin flexibile, mai predispuse la rupere sau la deteriorare. Totuși, există și alte cauze precum: ridicarea greutăților în mod incorect, traumatismele sau obiceiurile sedentare.

Factorii de risc includ vârsta, activitățile fizice intense, obezitatea și predispoziția genetică. De asemenea, fumatul pare să fie un factor de risc, deoarece reduce cantitatea de oxigen care ajunge la disc, determinându-le să se degradeze mai repede.

Citește și: Deficitul de vitamina D: cum afectează insuficiența organismul uman

Diagnostic și tratament

Diagnosticul se bazează în primul rând pe examinarea clinică și pe istoricul pacientului. Pentru confirmare, se pot utiliza investigații precum radiografia, RMN-ul sau CT-ul.

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și de localizarea herniei. Multe cazuri pot fi tratate fără intervenție chirurgicală, prin repaus, medicamente antiinflamatoare, fizioterapie sau injecții epidurale. În cazurile severe, când hernia provoacă probleme neurologice sau când simptomele nu se ameliorează în timp, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Prevenirea herniei de disc

Este posibil să reduci riscul de a dezvolta hernie de disc prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea fumatului și utilizarea tehnicilor corecte de ridicare a greutăților pot ajuta la protejarea coloanei vertebrale.

Un alt aspect esențial în prevenție este ergonomia la locul de muncă și acasă. Se recomandă folosirea unui scaun care susține curba lombară, păstrarea picioarelor pe sol și asigurarea că monitorul este la nivelul ochilor.

Prevenția și stilul de viață activ: aliați împotriva herniei de disc

Unul dintre aspectele cheie în gestionarea și prevenirea herniei de disc este menținerea unui stil de viață activ. Exercițiile fizice, în special cele care vizează întărirea musculaturii spatelui și abdominale, ajută la susținerea coloanei vertebrale și la reducerea presiunii exercitate asupra discurilor intervertebrale.

Este esențial să abordăm exercițiile cu precauție, în special dacă avem antecedente de probleme ale coloanei. Exercițiile de stretching, yoga sau pilates pot fi deosebit de benefice. Acestea ajută la îmbunătățirea flexibilității și la reducerea tensiunii musculare, care pot contribui la apariția herniei de disc.

Hernia de disc și alimentația: rolul nutriției

Deși nu există un „regim alimentar pentru hernia de disc”, există anumite alimente care pot sprijini sănătatea coloanei vertebrale. Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și pot ajuta la prevenirea osteoporozei, o afecțiune care poate agrava problemele discurilor intervertebrale. De asemenea, consumul de alimente antiinflamatoare, precum peștele bogat în Omega-3, poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu hernia de disc.

Dincolo de simptomele fizice, hernia de disc poate avea și un impact psihologic asupra pacientului. Durerea cronică poate contribui la stări de anxietate, depresie sau la insomnii. Prin urmare, gestionarea aspectului psihologic este la fel de importantă ca abordarea simptomelor fizice. Terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile de relaxare pot fi benefice în acest context.

Hernia de disc reprezintă o provocare atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Cu toate acestea, cu informația adecvată, tratamentul corect și măsurile preventive, majoritatea persoanelor pot trăi o viață plină și activă, fără restricții semnificative. Este esențial să ne ascultăm corpul, să căutăm sfatul medicilor specialiști și să ne implicăm activ în menținerea sănătății noastre.

Surse:

  1. Pain in Times of Stress, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4795524/
  2. Herniated disk, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095
  3. When to seek immediate medical attention for neck pain, https://www.health.harvard.edu/pain/when-to-seek-immediate-medical-attention-for-neck-pain
  4. Herniated Disc Directory, https://www.webmd.com/pain-management/qa/what-causes-a-herniated-disk
  5. Slipped disc, https://www.nhs.uk/conditions/slipped-disc/diagnosis/
  6. Slipped (Herniated) Disc, https://www.healthline.com/health/herniated-disk

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *