Tocana de miel este un preparat tradițional românesc, foarte apreciat în perioada sărbătorilor de Paște. Această rețetă simplă, dar extrem de gustoasă, este servită de obicei cu mămăligă sau cartofi fierți și este un fel de mâncare perfect pentru a fi savurat împreună cu familia și prietenii, în timpul Sărbătorilor Pascale.
Ingrediente
- 1 kg carne de miel (pulpă sau alte bucăți de carne fără os)
- 2-3 cepe mari, tocate
- 4-5 căței de usturoi, pisați
- 2 linguri ulei de măsline sau untură
- 1 cană vin alb sec
- 1 cană supă de carne
- 2 linguri pastă de tomate
- 2 foi de dafin
- 1 lingură cimbru uscat
- sare și piper, după gust
- pătrunjel proaspăt, tocat pentru garnitură
Mod de preparare
Se taie carnea de miel în cuburi potrivite și se sărează și piperează după gust.
Se încinge uleiul într-o oală adâncă sau o tigaie cu pereți înalți, apoi se adaugă carnea de miel și se rumenește pe toate părțile, timp de 5-7 minute.
Se adaugă ceapa tocată și usturoiul pisat și se amestecă bine. Se gătește timp de 5-7 minute sau până ceapa este moale și translucidă.
Se adaugă pasta de tomate și se amestecă bine, apoi se adaugă vinul alb și se lasă să fiarbă 2-3 minute sau până când se evaporă alcoolul.
Se adaugă supa de carne, foile de dafin, cimbrul uscat și se amestecă bine.
Se acoperă și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 1-2 ore, sau până când carnea este fragedă și suculentă.
Înainte de servire, se poate adăuga pătrunjel proaspăt tocat, pentru a da un gust și o aromă proaspătă.
Poftă bună!
Citește și: Drob de miel, rețetă