Shilajit-ul izvorul de energie și vitalitate din Himalaya

Shilajit-ul: izvorul de energie și vitalitate din Himalaya

Shilajit-ul este o substanță rășinoasă, de culoare închisă, care se găsește în munții Himalaya, Altai, Caucaz și Gilgit Baltistan. Este de asemenea cunoscută sub numele de mumie, mumijo și mineral pitch. Shilajit-ul a fost utilizat în medicina tradițională indiană (Ayurveda) și în medicina tradițională orientală de mii de ani și este considerat a avea numeroase beneficii.

Shilajit-ul este format din resturile organice descompuse de-a lungul secolelor și este bogat în numeroase minerale și acizi humici. Acesta este cunoscut pentru proprietățile sale adaptogene, ceea ce înseamnă că ajută corpul să se adapteze la stres și să îmbunătățească rezistența generală a organismului.

Beneficiile pentru sănătate

Există numeroase beneficii ale Shilajit-ului, multe dintre ele fiind legate de capacitatea sa de a îmbunătăți funcționarea generală a organismului.

  • Energie și vitalitate. Shilajit-ul este cunoscut pentru faptul că îmbunătățește energia și vitalitatea. Acesta ajută la îmbunătățirea funcției mitocondriale, care este responsabilă pentru producerea de energie la nivel celular. Prin îmbunătățirea acestei funcții, Shilajit poate ajuta la îmbunătățirea energiei și la reducerea oboselii.
  • Sănătatea creierului. Shilajit-ul este cunoscut și pentru beneficiile sale asupra sănătății creierului. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și la protejarea împotriva deteriorării celulelor cerebrale, ceea ce poate fi util în condiții cum ar fi Alzheimer.
  • Sănătatea oaselor și articulațiilor. Datorită conținutului său bogat în minerale, Shilajit-ul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor și articulațiilor. Acesta poate ajuta la creșterea densității osoase și la reducerea inflamației articulare.

Cum se utilizează Shilajit-ul

Shilajit-ul este disponibil în mai multe forme, inclusiv ca rășină pură, pulbere sau în capsule. Doza recomandată variază în funcție de forma în care este consumată și de nevoile individuale.

În general, se recomandă să începeți cu o doză mică și să creșteți treptat, până la o doză confortabilă pentru dumneavoastră. Este de asemenea recomandat să îl administrați în timpul meselor, pentru a îmbunătăți absorbția și pentru a minimiza potențialele efecte secundare. De asemenea, este important să mențineți o hidratare adecvată, deoarece acesta poate crește eliminarea de urină.

Deși Shilajit-ul este în general considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, este întotdeauna o idee bună să discutați cu un medic, în special dacă aveți afecțiuni de sănătate preexistente sau dacă luați alte medicamente.

Citește și: Natura împotriva cistitei. Explorarea remediiilor naturale, pentru un tract urinar sănătos

Potențialele efecte secundare și precauțiile asociate

Deși Shilajit-ul este considerat în general sigur pentru majoritatea oamenilor, pot exista anumite efecte secundare și precauții care trebuie luate în considerare.

Efectele secundare potențiale include: dureri de cap, amețeli, creșterea frecvenței cardiace și reacții alergice. Dacă experimentați vreunul dintre aceste simptome, este recomandat să încetați utilizarea și să discutați cu un medic.

În ceea ce privește precauțiile, Shilajit-ul nu ar trebui utilizat de către persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi: gută, litiază renală sau anumite boli de inimă, deoarece poate crește nivelul de acid uric în corp și poate agrava aceste afecțiuni. De asemenea, nu se recomandă utilizarea Shilajit în timpul sarcinii sau alăptării, deoarece nu există suficiente date privind siguranța sa în aceste situații.

Shilajit Mumio Extract

Surse:

  1. Examine.com – Shilajit: Benefits, side effects, and dosage: https://examine.com/supplements/shilajit/
  2. Healthline – Shilajit: Benefits, side effects, and more: https://www.healthline.com
  3. Verywell Health – Shilajit Uses, Benefits, and Side Effects: https://www.verywellhealth.com
  4. National Center for Biotechnology Information (NCBI) – Shilajit: A Review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/
  5. WebMD – Shilajit: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning: https://www.webmd.com/vitamins
  6. Healthline – 7 Potential Benefits of Shilajit (Mumijo): https://www.healthline.com

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *