Schisandra Chinensis - Un fruct misterios cu beneficii surprinzătoare

Schisandra Chinensis – Un fruct misterios cu beneficii surprinzătoare

Schisandra chinensis, cunoscută și sub numele de gheara de lemn sau Schisandra, este o plantă medicinală tradițională utilizată în China și Rusia pentru o varietate de afecțiuni. Este cunoscută pentru beneficiile sale antioxidante și adaptogene, ceea ce o face utilă în gestionarea stresului și îmbunătățirea performanței fizice și mentale.

Profilul de bază al Schisandra Chinensis

Schisandra Chinensis este o plantă care produce fructe de culoare roșie purpurie, cunoscute pentru gustul lor complex care combină dulce, acru, sărat, amar și picant, de unde și numele de “fruct cu cinci arome”. Fructele de Schisandra au fost folosite în medicina tradițională chineză de secole. Se credea că aceasta purifică sângele, curăță rinichii și îmbunătățește funcția pulmonară.

Beneficiile pentru sănătate ale Schisandra Chinensis

Schisandra Chinensis are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii și adaptogene. Printre cele mai notabile se numără: îmbunătățirea funcției cerebrale, protejarea sănătății ficatului și susținerea sistemului imunitar.

  • Sănătatea creierului. Schisandra Chinensis este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății creierului. Cercetările arată că aceasta poate îmbunătăți memoria și concentrarea, protejând în același timp neuronii împotriva stresului oxidativ.
  • Sănătatea ficatului. Studiile sugerează că Schisandra poate juca un rol esențial în protecția ficatului. Extractul de fructe de Schisandra a fost studiat pentru efectele sale hepatoprotective, demonstrând potențialul de a reduce inflamația și a ajuta la regenerarea țesutului hepatic.
  • Sistemul imunitar. Schisandra poate ajuta la susținerea sistemului imunitar, prin îmbunătățirea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Citește și: Rhodiola Rosea (ruja). Rădăcina de aur a sănătății

Efecte secundare și interacțiuni

Schisandra Chinensis este în general bine tolerată de majoritatea oamenilor, dar poate avea unele efecte secundare, cum ar fi: arsuri la stomac, erupții cutanate și disconfort gastric. De asemenea, poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratamentul hepatitei și HIV.

Este important să discutați cu un medic sau un farmacist, înainte de a începe să utilizați acest supliment, dacă luați alte medicamente. Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, epilepsie sau hipertensiune arterială ar trebui să utilizeze Schisandra cu prudență, deoarece poate agrava aceste afecțiuni. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite utilizarea Schisandra, deoarece nu există suficiente dovezi privind siguranța în aceste situații.

Schisandra chinensis este o plantă cu multiple beneficii potențiale pentru sănătate. Datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii și adaptogene, poate îmbunătăți funcția cognitivă, poate proteja ficatul și poate sprijini sistemul imunitar. Cu toate acestea, așa cum este cazul oricărui supliment sau medicament, este important să se ia în considerare posibilele efecte secundare și interacțiuni cu alte medicamente. Înainte de a folosi Schisandra chinensis, este esențial să discutați cu un profesionist, pentru a vă asigura că este potrivit pentru dumneavoastră.

Schisandra capsule

Surse:

  1. Schisandra – https://www.rxlist.com/schisandra/supplements.htm
  2. Schisandra chinensis and its phytotherapeutical applications – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31431019/
  3. Potential of Schisandra chinensis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412213/
  4. Computational pharmacology and bioinformatics to explore the potential mechanism of Schisandra against atherosclerosis – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691521000922

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *