Boboteaza este o sărbătoare creştină, ortodoxă. Aceasta marchează Botezul Domnului sau botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Sărbătorind Botezul Domnului: Tradiţii şi semnificaţii în creştinismul ortodox
Botezul lui Iisus Hristos a avut loc în timpul vieţii Sale pe pământ, în aproximativ anul 26 d.Hr. În Biblie, acest eveniment este relatat în Noul Testament, în Evanghelia după Matei, capitolul 3, versetele 13-17. Potrivit acestei relatări, Iisus a venit la Iordan, la Ioan Botezătorul, pentru a fi botezat de către acesta. Ioan însă, a încercat să ȋl îndepărteze, afirmând că este el cel care are nevoie de botezul lui Iisus, nu invers. Însă Iisus a insistat şi, după ce s-a botezat, a fost înălţat din apă de către Duhul Sfânt sub forma unei păsări. În acelaşi moment, au fost auzite glasuri din cer care au spus “Acesta este Fiul Meu drag, în care am binevoit”.
Aceste cuvinte au fost interpretate de creştini ca fiind o mărturie divină. Această mărturie confirmă faptul că Iisus este Fiul lui Dumnezeu şi că are o misiune specială în lume. Ele sunt considerate un moment important în istoria creştinismului. Practic, marchează începutul misiunii lui Iisus de a aduce mântuire oamenilor, prin moartea Sa pe cruce şi învierea Sa.
Obiceiuri de Bobotează
În ziua de Bobotează, creştinii ortodocşi participă la slujbe speciale. El primesc binecuvântarea aghiasmei mari, o apă sfinţită considerată sfântă. Boboteaza este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Este una dintre cele mai importante sărbători ale anului creştin ortodox. Reprezintă începutul unui nou an duhovnicesc şi este sărbătorită cu mare fast şi bucurie de către creştinii ortodocşi din întreaga lume.
În afara slujbelor şi a activităţilor festive, un obicei comun în ziua de Bobotează este să se ofere daruri şi să se facă schimburi de cadouri între prieteni şi familie. De asemenea, se obişnuieşte să se ofere cadouri şi daruri pentru cei săraci, sau pentru cei aflaţi în nevoie.
Citește și: Sfântul Ioan Gură de Aur
În unele locuri, în ziua de Bobotează, se organizează ceremonii de sfinţire a apelor. În cadrul acestora, se aruncă o cruce într-un lac, râu sau mare. Credincioşii se înghesuie apoi pentru a se îmbăia în apele sfinţite şi pentru a recupera crucea, considerând că acest lucru le va aduce binecuvântări.
În unele ţări se organizează parade cu măşti şi costume, ce reprezintă diferite personaje biblice, precum Iisus, Ioan Botezătorul sau îngerii. Aceste parade sunt însoţite de muzică, dansuri şi alte activităţi festive. Ele sunt considerate un mod de a sărbători Botezul Domnului şi de a marca începutul unui nou an duhovnicesc.