Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este cunoscută sub numele de “Sărbătoarea Luminilor”. Aceasta marchează începutul postului pascal în calendarul ortodox. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una importantă pentru creștinii ortodocși, marcând sfârșitul perioadei Nașterii Domnului și începutul perioadei de pregătire pentru Paște. În ziua de 2 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului prin procesiuni cu lumânări și cântece de înviere, simbolizând triumful luminii asupra întunericului.
În timpul sărbătorii, credincioșii se adună în biserică, pentru o serie de ritualuri. Ele marchează momentul în care Fecioara Maria și dreptul Iosif, l-au dus pe Iisus la Templul din Ierusalim, pentru a fi oferit lui Dumnezeu, conform Legii Mozaice. În Templu, ei sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Aceștia îl recunosc pe Iisus drept Mesia așteptat de poporul evreu.
Întâmpinarea Domnului și semnificația sa
Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare plină de semnificații. Ea amintește de promisiunea lui Dumnezeu de a trimite un Mântuitor pentru a salva lumea. Aceasta amintește și de rolul Fecioarei Maria în planul lui Dumnezeu pentru mântuire. Este un moment de reflecție asupra propriei relații cu Dumnezeu. Este și un moment de pregătire pentru următoarea sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox, Paștele.
Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este o ocazie pentru creștini de a se aduna împreună și de a sărbători venirea lui Iisus pe pământ. Este un moment pentru a sărbători începutul misiunii Sale de a-L face pe Dumnezeu cunoscut în lume. Este un moment de reflexie asupra propriei vieți și de înnoire a angajamentului față de Dumnezeu. Prin această sărbătoare, creștinii își reamintesc că, în lumina lui Iisus pot găsi înțelegere, iertare și speranță în viețile lor.
Această sărbătoare este un bun prilej pentru părinți de a-și duce pruncii la biserică, la 40 de zile după naștere. Ei le oferă astfel ocazia de a se închina la altarul lui Dumnezeu și de a deveni parte din comunitatea creștină. Copiii pot învăța despre importanta relației cu Dumnezeu, încă de la vârste fragede. Ei pot fi inițiați în tradițiile și obiceiurile creștinești. Aducerea pruncilor la biserică, este o ocazie de a-i prezenta lui Dumnezeu în rugăciune și de a-L ruga să le binecuvânteze viața și să le dea înțelepciune și intuiție. Totodată, reprezintă și o modalitate de a arăta respect față de Dumnezeu și de a-i mulțumi pentru darul unui copil sănătos.
Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața
Citește și: Sfinții Trei Ierarhi: părinții Bisericii Ortodoxe și contribuția lor la dezvoltarea credinței creștine