Sănătatea venelor. O privire asupra varicelor: de la cauze la tratamente naturale

Sănătatea venelor. O privire asupra varicelor: de la cauze la tratamente naturale

Varicele sunt dilatări ale venelor care se produc, de regulă, în zona picioarelor. Acestea apar când valvele venoase, care permit sângelui să curgă spre inimă, devin slabe și nu își mai îndeplinesc funcția corespunzător, fapt care determină acumularea sângelui în vene. Deși varicele pot apărea la orice vârstă, sunt mai frecvente la femei și la persoanele în vârstă. Ele pot provoca disconfort, durere și pot fi inestetice.

Cauzele apariției varicelor

Există multe cauze posibile pentru apariția varicelor. Printre cele mai comune se numără:

 • ereditatea;
 • vârsta înaintată;
 • statul în picioare pentru perioade lungi de timp;
 • obezitatea;
 • sarcina

Femeile sunt mai predispuse la varice din cauza fluctuațiilor hormonale care au loc în timpul menstruației, sarcinii sau menopauzei. De asemenea, persoanele cu un stil de viață sedentar sunt mai susceptibile de a dezvolta varice, deoarece lipsa activității fizice poate împiedica circulația sanguină.

Simptomele și complicațiile varicelor

Simptomele varicelor pot varia de la persoană la persoană. În unele cazuri, pot fi asimptomatice, în timp ce în alte cazuri pot provoca durere, disconfort și pot fi inestetice. Simptomele tipice includ vene umflate, de culoare albastru închis sau mov, care sunt vizibile sub piele. Acestea pot fi dureroase, mai ales după ce persoana a stat în picioare pentru perioade lungi de timp. Printre complicațiile pot apărea dacă varicele nu sunt tratate, se numără tromboza venoasă profundă, ulcerele venoase și dermatita venoasă.

Citește și: Floarea de salcâm. Miracolul naturii și puterile sale terapeutice

Remedii naturale pentru varice

Există multe remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor varicelor și la prevenirea progresiei lor.

 • Un stil de viață activ, cu exerciții fizice regulate, poate îmbunătăți circulația sanguină și poate preveni apariția varicelor.
 • Alimentația joacă, de asemenea, un rol important, fiind recomandată o dietă bogată în fibre și săracă în sare.
 • Unele plante, cum ar fi castanul sălbatic, hamamelisul și gălbenelele, s-au dovedit a fi eficiente în ameliorarea simptomelor varicelor.

Totuși, este important de reținut că aceste remedii naturale pot ajuta doar la ameliorarea simptomelor și nu reprezintă un substitut pentru consultul medical și tratamentul prescris de către medic.

Surse:

 1. Mayo Clinic – Varicose veins: Causes, treatments, prevention – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
 2. Healthline – All About Varicose Veins – https://www.healthline.com/health/varicose-veins
 3. WebMD – Varicose Veins and Spider Veins – https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/varicose-spider-veins
 4. American Society for Dermatologic Surgery – Varicose Veins – https://www.asds.net/skin-experts/skin-conditions/varicose-veins
 5. National Health Service (NHS) – Varicose veins – https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/
 6. Medical News Today – Everything you need to know about varicose veins – https://www.medicalnewstoday.com/articles/240129

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *