Salvia și proprietățile ei terapeutice

Salvia și proprietățile ei terapeutice

Istoricul plantei

Salvia este una dintre cele mai vechi plante folosite în medicina tradițională. Există mai multe specii de salvie, dar cea mai cunoscută și folosită este Salvia officinalis sau salvia comună. Aceasta este o plantă perenă, originară din regiunea mediteraneană, dar care s-a răspândit în toată lumea datorită proprietăților sale remarcabile.

În Antichitate, salvia era considerată o plantă sacra și era utilizată în diverse ritualuri. De exemplu, în Roma antică, se credea că salvia este o plantă care aduce longevitate și sănătate. Romanii foloseau salvie la ceremonii religioase, dar și în medicina populară, pentru tratarea diverselor afecțiuni, de la dureri de cap până la febră.

În Evul Mediu, salvia a continuat să fie o plantă apreciată pentru proprietățile sale vindecătoare. A fost folosită în lupta împotriva ciumei, datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice. Efectele sale benefice asupra sistemului digestiv, dar și faptul că poate ameliora simptomele menopauzei, au făcut ca salvia să fie o prezență constantă în grădinile de plante medicinale ale mănăstirilor.

În medicina tradițională chineză, salvia este folosită pentru a calma nervii, a îmbunătăți circulația sângelui. În medicina ayurvedică, se consideră că salvia echilibrează dosha Vata (care se referă la elementele aer și eter), având astfel un efect calmant asupra sistemului nervos.

Astăzi, salvia este folosită în întreaga lume, atât în scopuri culinare, cât și terapeutice. Numeroase studii științifice au confirmat beneficiile salviei, iar această plantă continuă să fie o sursă de inspirație și cercetare pentru oameni de știință din întreaga lume.

Beneficiile pentru sănătate

Unul dintre cele mai remarcabile beneficii ale salviei este acela că are proprietăți antibacteriene și antifungice puternice. Acest lucru o face un remediu excelent pentru infecțiile orale, cum ar fi gingivita, paradontoza sau afta. De asemenea, salvia poate ajuta la calmarea durerilor de gât și la reducerea inflamației și roșeții asociate cu faringita sau amigdalita.

Mai mult, salvia a fost studiată pentru efectele sale potențiale asupra sănătății creierului. Unele cercetări sugerează că salvia poate îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive, în special la persoanele cu Alzheimer. Totuși, mai sunt necesare studii pentru a confirma aceste beneficii.

Salvia este de asemenea un aliat excelent în lupta împotriva transpirației excesive. Compușii săi activi pot inhiba producția de sudoare, făcând-o utilă în tratarea hiperhidrozei. Această proprietate a salviei este folosită de secole în medicina populară.

Un alt beneficiu al salvei este acela că poate ameliora simptomele menopauzei. Cercetările arată că salvia poate reduce intensitatea bufeurilor și poate îmbunătăți starea de spirit la femeile aflate la menopauză. În plus, salvia poate avea un efect pozitiv asupra densității osoase, fiind de ajutor în prevenirea osteoporozei.

Citește și: Roinița sau minunea verde ce ne aduce calmul

Salvia în bucătărie

În afară de proprietățile sale terapeutice remarcabile, salvia este recunoscută și pentru aroma sa unică și intensă, care o face o opțiune populară în bucătărie. Frunzele de salvie pot fi folosite într-o varietate de preparate, de la mâncăruri la grătar, la paste, risotto, sau chiar unele deserturi.

De exemplu, în bucătăria italiană, unul dintre cele mai cunoscute preparate cu salvie este “burro e salvia”, o combinație simplă de unt și salvie care se folosește ca sos pentru paste. Frunzele de salvie sunt prăjite în unt până devin crocante, oferind un contrast delicios cu pastele cremoase. Salvia este, de asemenea, un ingredient esențial în “saltimbocca”, un fel de mâncare tradițional italian care include vițel, șuncă de Parma și salvie.

Salvia poate fi folosită și în prepararea unor cocktailuri interesante. De exemplu, poate fi folosită într-un “Sage Gimlet”, o variantă pe bază de gin a clasicului cocktail Gimlet, care include frunze de salvie proaspete, suc de lămâie și sirop simplu.

Indiferent dacă este folosită în mâncăruri sau băuturi, salvia adaugă un gust și o aromă care pot transforma un preparat obișnuit într-unul excepțional.

Cum să creștem și să folosim salvia acasă

Creșterea salvei acasă poate fi o modalitate excelentă de a avea mereu la dispoziție această plantă benefică și aromată. Salvia preferă soarele plin și solul bine drenat și se dezvoltă cel mai bine în climatul mediteraneean, dar poate fi cultivată și în alte regiuni, cu îngrijire adecvată.

Frunzele de salvie se pot culege oricând în timpul anului, dar aroma lor este cea mai intensă în perioada de înflorire. Pentru a păstra salvia, frunzele se pot usca și se pot păstra în borcane ermetice, departe de lumină și umiditate.

Indiferent dacă este folosită în bucătărie sau în medicină, este important să folosim salvia cu măsură. Deși salvia este în general sigură pentru consum, poate avea efecte adverse dacă este consumată în cantități mari sau pe termen lung. Înainte de a începe un tratament cu salvie, este recomandat să consultați un medic sau un fitoterapeut.

Surse:

  1. Sage, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000875/
  2. A sub-analysis of the SAGE study in Italy indicates good glycemic control in type 1 diabetes, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475322004501
  3. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
  4. 12 Health Benefits and Uses of Sage, https://www.healthline.com/nutrition/sage
  5. Everything you need to know about sage, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480
  6. Sage – Uses, Side Effects, And More, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage
  7. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634728/
  8. Diversity of essential oil glands of clary sage (Salvia sclarea L., Lamiaceae), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18557903/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *