Rugăciunile sunt acte de comunicare spirituală, în care o persoană se adresează lui Dumnezeu sau altor divinități. Acestea au rolul de a cere ajutor, a mulțumi, a cere iertare sau a exprima recunoștință. Rugăciunile pot fi rostite în mod individual sau în grup, și pot fi formale sau informale. Ȋn religiile monoteiste, cum ar fi creștinismul, iudaismul și islamul, rugăciunile sunt considerate ca fiind una dintre cele mai importante modalități prin care oamenii se conectează cu Dumnezeu, sau cu forța spirituală supremă. În alte religii, cum ar fi hinduismul sau buddhismul, rugăciunile pot fi folosite pentru conectarea cu divinitatea sau cu modelele spirituale, sau pentru a obține binecuvântări sau ajutor spiritual.
În creștinismul ortodox, rugăciunile sunt rostite în mod regulat, la anumite ore ale zilei. Ele pot fi parte a unui program regulat de rugăciune numit “Canonul zilei”. De asemenea, există o serie de rugăciuni formale și liturghii specifice care se folosesc în cultul ortodox, cum ar fi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și Rugăciunea lui Iisus. În alte religii ca hinduismul, rugăciunile pot include cântece devoționale, recitarea de mantre sau închinarea la idoli sau imagini divine. În Buddhism rugăciunile sunt mai mult simbolice. Ele sunt adresate către Buddha sau la alte ființe spirituale. Ele au rolul de a cere binecuvântare și ajutor spiritual. Rugăciunile pot avea diferite scopuri și semnificații, în funcție de cultură și tradiție:
- rugăciunile pentru sănătate;
- pentru succes în afaceri;
- pentru ajutor în momente de nevoie.
Rugăciune către Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona
O, Cuvioase Părinte Onufrie, vas ales al Domnului, iubitor de viață duhovnicească, aprinzându-te cu dumnezeiasca râvnă, ai urmat îndemnul Mântuitorului: „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie“; ai lăsat rudeniile, patria și dregătoria cea lumească, venind în țara Moldovei.
Vrednic lucru este să te cinstim, Cuvioase Părinte, și să te rugăm: dă-ne răbdarea ta, Sfinte.
Dă-ne curajul și voința ta; credința și iubirea ta către Dumnezeu.
Ajută-ne să dobândim smerenia, pacea și lumina inimii tale curate.
Pe tine, cel care viețuiești împreună cu îngerii, te rugăm, cu lacrimi și cu umilință, izbăvește-ne, prin sfintele tale rugăciuni, de mulțimea ispitelor și a necazurilor, de poftele cele vătămătoare ale trupului și de gândurile rele care se abat asupra noastră.
Tu, care umpli de lumină pe cei credincioși, sădește în noi, cu rugăciunile tale, temelia statorniciei în credință și a sfințeniei vieții.
Ajută-ne cu rugăciunile tale să viețuim, oriunde, ca frații întru Hristos și să căutăm sfințirea sufletelor noastre pustiite de păcate.
Cel ce ai fost mult nevoitor și mult rugător, ajută pe cei ce se nevoiesc în împlinirea poruncilor lui Hristos în mănăstire sau în lume, spre slava Preasfintei Treimi și mântuirea sufletelor.
Amin.
Citește și: Rugăciune către Sfinții Părinți ai Maicii Domnului