Rugăciunile sunt acte de comunicare spirituală, în care o persoană se adresează lui Dumnezeu sau altor divinități. Acestea au rolul de a cere ajutor, a mulțumi, a cere iertare sau a exprima recunoștință. Rugăciunile pot fi rostite în mod individual sau în grup, și pot fi formale sau informale. Ȋn religiile monoteiste, cum ar fi creștinismul, iudaismul și islamul, rugăciunile sunt considerate ca fiind una dintre cele mai importante modalități prin care oamenii se conectează cu Dumnezeu, sau cu forța spirituală supremă. În alte religii, cum ar fi hinduismul sau buddhismul, rugăciunile pot fi folosite pentru conectarea cu divinitatea sau cu modelele spirituale, sau pentru a obține binecuvântări sau ajutor spiritual.
În creștinismul ortodox, rugăciunile sunt rostite în mod regulat, la anumite ore ale zilei. Ele pot fi parte a unui program regulat de rugăciune numit “Canonul zilei”. De asemenea, există o serie de rugăciuni formale și liturghii specifice care se folosesc în cultul ortodox, cum ar fi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și Rugăciunea lui Iisus. În alte religii ca hinduismul, rugăciunile pot include cântece devoționale, recitarea de mantre sau închinarea la idoli sau imagini divine. În Buddhism rugăciunile sunt mai mult simbolice. Ele sunt adresate către Buddha sau la alte ființe spirituale. Ele au rolul de a cere binecuvântare și ajutor spiritual. Rugăciunile pot avea diferite scopuri și semnificații, în funcție de cultură și tradiție:
- rugăciunile pentru sănătate;
- pentru succes în afaceri;
- pentru ajutor în momente de nevoie.
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la vreme de necaz și de întristare
Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz și strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, liniștește sufletul meu cu pacea Fiului tău și alungă deznădejdea și întristarea sufletului meu cu harul Său.
Potolește furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc și stinge-i flăcările.
Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică și împrăștie ceața nelegiuirilor mele de la fața mea, căci acestea mă împresoară și mă tulbură.
Luminează-mă cu lumina Fiului tău.
Sufletul meu se simte sfârșit; totul îmi este greu, chiar și rugăciunea.
Iată-mă, rece ca piatra.
Buzele mele șoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă.
Necazurile m-au împresurat de pretutindenea.
Topește gheața din jurul sufletului meu și încălzește-mi inima cu dragostea ta.
Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfântă Maică și Fecioară.
Nu mă alunga de la fața ta, ci primește rugăciunea robului tău.
Tristețea m-a cuprins.
Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor.
Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt.
Sunt pururea biruit în lupta aceasta și nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfântă Maică.
O, nădejde și apărarea tuturor credincioșilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!
Preasfântă Maică a lui Hristos, Preacurată, Preabinecuvântată Maică a lui Dumnezeu, vezi cum satana mă izbește precum valurile mării lovesc corăbiile!
El mă urmărește ziua și mă tulbură noaptea.
Nu am pace – sufletul meu se pleacă, duhul meu se cutremură.
Grăbește, Preaslăvită Maică și mă ajută!
Roagă-L pe dulcele Domn Iisus Hristos să aibă milă de mine și să-mi ierte păcatele pe care le-am săvârșit.
O, Preasfântă Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, bunătatea ta cea plină de iubire este nesfârșită și este cel mai mare vrăjmaș al puterilor iadului.
Chiar atunci când cel mai mare păcătos cade în străfundurile iadului, împins de forțe diabolice, dacă acesta strigă către tine, tu ești gata să-l eliberezi din legăturile iadului.
Slobozeşte-mă și pe mine!
Privește cum satana vrea să mă facă să mă împiedic și să-mi zdrobească credința, dar eu îmi pun toată nădejdea în Domnul.
Slavă ție, ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii!
Amin.
Citește și: Rugăciunea Sfintei Ana pentru dobândirea de prunci