Rolul vital al manganului în funcționarea organismului uman

Rolul vital al manganului în funcționarea organismului uman

Manganul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, care îndeplinește numeroase funcții vitale în organismul uman. El este prezent în multe alimente pe care le consumăm în mod obișnuit, dar poate fi și suplimentat prin intermediul dietelor sau al suplimentelor alimentare. Acest mineral a fost descoperit în 1774 de către scheologul suedez Johan Gottlieb Gahn și este denumit după cuvântul grecesc “magnesia”, care înseamnă “pământ magnetic”.

Importanța manganului pentru corpul uman

Manganul îndeplinește mai multe funcții importante în organismul uman. Printre cele mai semnificative se numără:

  • Metabolismul. Manganul joacă un rol important în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor din organism. Este necesar pentru sinteza enzimelor implicate în procesele metabolice și ajută la transformarea alimentelor în energie.
  • Sistemul nervos. Manganul este esențial pentru funcționarea sistemului nervos și ajută la protejarea neuronilor de efectele negative ale radicalilor liberi. De asemenea, ajută la reglarea neurotransmițătorilor și la menținerea echilibrului emoțional.
  • Sistemul osos. Manganul este important pentru dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor și a dinților. Ajută la formarea colagenului, o proteină esențială pentru țesuturile conjunctive, și la menținerea densității osoase.
  • Sistemul imunitar. Manganul stimulează sistemul imunitar și ajută la combaterea infecțiilor. De asemenea, contribuie la vindecarea rănilor și la regenerarea țesuturilor.
  • Sistemul cardiovascular. Manganul ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, prin reducerea inflamației și a nivelului de colesterol rău (LDL).
  • Sistemul reproductive. Manganul este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea normală a sistemului reproductiv la bărbați și femei.

Citește și: Mica minune a zincului. Rolurile sale în sistemul imunitar, în sănătatea ochilor și în sinteza de hormoni și enzime

Surse de mangan

Manganul se găsește în multe alimente pe care le consumăm în mod obișnuit. Cele mai bune surse alimentare de mangan sunt: nuci, semințe, leguminoase, cereale integrale, fructe și legume. Alte surse alimentare includ: carne, pește, ouă, lapte și produse lactate.

Deși manganul poate fi absorbit din alimente în mod natural, poate fi, de asemenea, suplimentat prin intermediul suplimentelor alimentare. Suplimentele de mangan sunt disponibile sub formă de tablete, capsule sau lichide și pot fi achiziționate din farmacii sau din magazinele de produse naturiste.

Dozele recomandate de mangan

Dozele recomandate de mangan variază în funcție de vârstă și sex. Potrivit Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, dozele recomandate de mangan sunt:

  • 1.8 mg/zi pentru bărbați adulți
  • 1.6 mg/zi pentru femei adulte
  • 2.0 mg/zi pentru femeile gravide
  • 2.6 mg/zi pentru femeile care alăptează

Este important să nu depășiți dozele recomandate, deoarece supradoza de mangan poate avea efecte adverse asupra sănătății.

Mangan natural, capsule

Efectele negative ale deficitului de mangan

Deficitul de mangan poate avea efecte negative asupra sănătății. Simptomele deficitului de mangan includ: tulburări ale sistemului nervos, probleme de creștere și dezvoltare la copii, osteoporoză, artrită, anemie și probleme de fertilitate.

Manganul este un nutrient esențial pentru sănătatea noastră și îndeplinește mai multe funcții vitale în organismul uman. Este important să obținem suficient mangan prin intermediul alimentelor pe care le consumăm, sau prin intermediul suplimentelor alimentare. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la nivelul de mangan din organismul dumneavoastră, consultați un medic pentru a obține sfaturi cu privire la modul în care puteți obține suficient mangan prin intermediul dietei și a unui stil de viață sănătos. Este important să vă amintiți că, echilibrul este cheia pentru o sănătate bună, iar o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, vor ajuta la menținerea nivelului de mangan și a altor nutrienți esențiali în organismul dumneavoastră.

Surse:

  1. National Institutes of Health (NIH). “Manganese: Fact Sheet for Health Professionals.”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/
  2. Healthline. “10 Powerful Benefits of Manganese.”, https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits
  3. Medical News Today. “What are the health benefits of manganese?”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318279
  4. WebMD. “Manganese.”, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-182/manganese
  5. World Health Organization (WHO). “Manganese in Drinking-water: Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality.”, https://www.who.int/
  6. Office of Dietary Supplements (ODS). “Manganese.”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-Consumer/
  7. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. “Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc.” National Academies Press, Washington, DC, 2001.
  8. American Journal of Clinical Nutrition. “Manganese: An Essential Nutrient for Humans.”, https://academic.oup.com/ajcn/article/87/1/180/4633366
  9. Nutrients. “Manganese and its Role in Parkinson’s Disease: From Transport to Neuropathology.” , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452159/
  10. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. “Manganese toxicity: A review of the clinical presentation, pathophysiology and toxic dose thresholds.”, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X17300950

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *