Remedii naturale pentru nasul înfundat

Remedii naturale pentru nasul înfundat

Cauzele nasului înfundat pot include alergii, răceală sau virusul gripal, sinuzită, polipi nazali sau o deviație a septului nazal. De asemenea, nasul înfundat poate fi cauzat și de expunerea la aer uscat, sau la produse chimice iritante, precum fumul de țigară.

Nasul este înfundat mai frecvent în sezonul rece, deoarece aerul rece poate irita membranele mucoase ale nasului și poate provoca congestie. Pe de altă parte, expunerea la praful și polenul din aer în sezonul cald, poate fi o cauză a congestiei nazale.

Tratamente pentru nasul înfundat

Există mai multe tratamente disponibile pentru nasul înfundat. Acestea includ: utilizarea unor soluții saline pentru a curăța pasajele nazale și a reduce congestia, precum și inhalarea de aburi. De asemenea, se recomandă utilizarea unor medicamente antihistaminice sau decongestionante, pentru a reduce simptomele alergiilor sau ale răcelii. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră, pentru a stabili cauza exacta și pentru a primi tratamentul corespunzător.

Pentru a trata nasul înfundat, se pot folosi suplimente naturale. Acestea includ: uleiuri esențiale de mentă sau eucalipt, extract de măceșe, ghimbir și turmeric. Unele plante medicinale precum busuiocul și salvia, sunt foarte eficiente în ameliorarea congestiei nazale. În plus, vitaminele A și C pot fi administrate pentru a reduce simptomele inflamației și congestiei.

Pentru a trata congestia nazală, se recomandă să consumați ceaiuri precum: ceaiul de mentă, ceaiul de eucalipt, ceaiul de mușețel și ceaiul de sunătoare. Aceste plante medicinale au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale. De asemenea, puteți adăuga și miere, pentru un plus de gust și pentru beneficii adiționale.

Un alt remediu pentru nasul înfundat, poate fi inhalarea aburului fierbinte al apei, sau a unei soluții saline. Inhalarea aburului fierbinte ajută la desfundarea nasului și la curățarea pasajelor nazale, în timp ce soluția salină poate ajuta la hidratarea mucoasei nazale și la îndepărtarea mucusului. Totodată, se recomanda să consumați multe lichide, pentru a menține hidratată mucoasa nazală. Este necesar sa evitați alergenii, precum praful și polenul.

Citește și: Remedii naturale pentru durerea în gât

Remedii pentru nasul înfundat

Un remediu natural pentru nas înfundat poate fi preparat acasă, prin amestecarea a două linguri de sare, la o cană de apă călduță.

Acest amestec poate fi folosit pentru a face inhalații sau, puteți folosi un atomizor nazal și să pulverizați soluția salină, direct în pasajele nazale.

De asemenea puteți face inhalații după cum urmează:

Inhalații cu ulei esențial

  • Într-un bol cu apă fierbinte, adăugați 2-3 picături de ulei esențial.
  • Acoperiți capul și bolul cu un prosop și inhalați aburii pentru 10-15 minute.
  • Repetați procedura de 3 ori pe zi, pentru a reduce congestia nazală și simptomele inflamației nazale.

Inhalații cu plante

  • Într-un bol cu apă fierbinte, adăugați 1-2 lingurițe de flori uscate de mușețel sau eucalipt.
  • Acoperiți capul și bolul cu un prosop și inhalați aburii pentru 10-15 minute.
  • Repetați procedura de 3 ori pe zi, pentru a reduce congestia nazală și simptomele inflamației nazale.

Surse:

  1. Mayo Clinic – “Nasal congestion” – https://www.mayoclinic.org/symptoms/nasal-congestion/basics/definition/sym-20050644
  2. WebMD – ” How to Treat Nasal Congestion and Sinus Pressure ” – https://www.webmd.com/allergies/sinus-congestion
  3. Healthline – “Nasal Congestion: Causes, Home Remedies, and Prevention” – https://www.healthline.com/health/nasal-congestion
  4. MedlinePlus – “Nasal Congestion” – https://medlineplus.gov/ency/article/003049.htm

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *