Durerea în gât poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de infecții virale sau bacteriene, alergii, reflux gastroesofagian, sinuzită, iritație cronică a gâtului sau chiar traumatisme la nivelul gâtului. De asemenea, tusea prelungită și vorbirea prelungită pot provoca dureri în gât.
Durerile în gât sunt mai frecvente în sezonul rece, deoarece schimbările bruște de temperatură pot usca mucoasa gâtului și pot cauza iritații. De asemenea, persoanele care petrec mai mult timp în interior sau cu aerul condiționat pornit, pot fi predispuse la dureri în gât. Umiditatea scăzută din aer poate usca și irita mucoasa gâtului. În plus, virușii respiratori sunt mai activi atunci când temperaturile scad, ceea ce poate duce la infecții ale gâtului și la durere.
Cum tratăm durerile în gât?
Există mai multe tratamente disponibile pentru durerea în gât. Acestea includ: repausul vocal, umidificarea aerului, aplicarea de comprese calde și consumul de lichide calde. De asemenea, pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pentru ameliorarea simptomelor acute ale durerii în gât. Uneori, medicii pot recomanda și antibiotice sau antialergice, pentru tratarea infecțiilor bacteriene sau a alergiilor care provoacă durerile.
Citește și: Depresia: înțelegerea și gestionarea unei tulburări emoționale severe
Suplimente naturale ce pot fi administrate în cazul durerilor în gât
Pentru a reduce durerile în gât, se recomandă consumul de suplimente naturale precum:
- Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, care poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației.
- Propolisul poate fi folosit pentru a trata inflamațiile și infecțiile gâtului.
- Mierea de albine. Mierea de albine are proprietăți antibacteriene și antifungice, care pot calma iritațiile din gât
- Uleiul de eucalipt. Uleiul de eucalipt conține antioxidanţi care pot lupta împotriva bacteriilor și virusurilor responsabile pentru durerile în gât.
Totodată, este recomandat şi consumul de ceaiuri precum: ceaiul de mușețel, ceaiul de mentă și ceaiul de ghimbir. Ceaiurile din plante medicinale sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la calmarea durerilor în gât. Aceste ceaiuri pot fi folosite și pentru a reduce inflamația și pentru a preveni infecțiile gâtului.
Remediu natural pentru durerea în gât
Acest remediul natural pentru dureri în gât, poate fi preparat foarte simplu acasă, folosind ingrediente naturale și sigure.
Ingrediente
- două linguri de miere
- zeama de la jumătate de lămâie
- un vârf de cuțit ras de ghimbir
- scorțișoară (opțional)
- turmeric (opțional)
Amestecul poate fi consumat cald sau rece, după preferință. De asemenea, se pot adăuga și alte ingrediente precum scorțișoara sau turmericul, pentru a crește efectul terapeutic al remediului. Acest remediu natural este o soluție eficientă şi sigură pentru tratarea durerilor în gât și poate fi folosit atunci când simptomele devin prea intense. Acesta oferă o ameliorare rapida şi de durată.
Surse:
- American Academy of Otolaryngology – “Sore Throat” – https://www.enthealth.org/conditions/sore-throat/
- Mayo Clinic – “Sore throat” – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635
- Healthline – “Sore Throat: Causes, Home Remedies, and Prevention” – https://www.healthline.com/health/sore-throat
- MedlinePlus – “Sore Throat” – https://medlineplus.gov/sorethroat.html