Psalmul 98

Psalmul 98

Psalmul 98 este un imn de laudă care evidențiază suveranitatea, sfințenia și dreptatea lui Dumnezeu, precum și răspunsul devotat al oamenilor față de măreția Lui.

Spre deosebire de mulți psalmi, aici accentul este pus puternic pe autoritatea regală a lui Dumnezeu. Deschiderea psalmului cu “Domnul împărățește” servește ca reamintire puternică, că El este suveranul suprem, nu doar peste Israel, ci peste toate națiunile. Prezența Sa regală este atât de puternică încât pământul însuși este chemat să tremure în semn de respect.

Un aspect important al acestui psalm este relația dintre dreptate și divinitate. Dreptatea nu este doar ceva pe care Dumnezeu o practică; este o parte intrinsecă a naturii Sale. Acest lucru este subliniat prin faptul că “cinstea împăratului iubește dreptatea” și că El “a întemeiat dreptatea”.

Referințele la Moise, Aaron și Samuel amplifică tema că omul răspunde la măreția divină. Acești lideri spirituali nu doar că au slujit lui Dumnezeu, ci au comunicat direct cu El, ilustrând legătura strânsă dintre Dumnezeu și poporul Său. Ei au păzit poruncile și mărturiile Sale și, în răspuns, Dumnezeu i-a ascultat și s-a milostivit de ei.

Sfințenia lui Dumnezeu este o altă temă proeminentă a psalmului. De mai multe ori, cititorul este chemat să se închine și să recunoască sfințenia divină, amintindu-ne că adorarea și recunoștința sunt răspunsuri adecvate față de măreția lui Dumnezeu.

Psalmul 98 este un testament al autorității, sfințeniei și dreptății lui Dumnezeu, îndemnând toate popoarele să răspundă cu respect, adorație și ascultare.

Psalmul 98

  1. Domnul împărățește: să tremure popoarele; șade pe heruvimi: să se cutremure pământul.
  2. Domnul în Sion este mare și înalt peste toate popoarele.
  3. Să se laude numele Tău cel mare, că înfricoșător și sfânt este. Și cinstea împăratului iubește dreptatea.
  4. Tu ai întemeiat dreptatea; judecată și dreptate în Iacob, Tu ai făcut.
  5. Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați așternutului picioarelor Lui, că sfânt este!
  6. Moise şi Aaron, între preoții Lui și Samuel între cei ce cheamă numele Lui.
  7. Chemat-au pe Domnul și El i-a auzit pe ei, în stâlp de nor grăia către ei;
  8. Căci păzeau mărturiile Lui și poruncile pe care le-a dat lor.
  9. Doamne, Dumnezeul nostru, Tu i-ai auzit pe ei; Dumnezeule, Tu Te-ai milostivit de ei și ai răsplătit toate faptele lor.
  10. Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați în Muntele cel sfânt al Lui, că sfânt este Domnul, Dumnezeul nostru!

Citește și: Psalmul 97

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *