Psalmul 86

Psalmul 86

Psalmul 86 este un imn dedicat Sionului, centrul spiritual al poporului Israel și recunoașterea statutului său special în ochii lui Dumnezeu. Este o expresie a dragostei lui Dumnezeu față de Sion și a semnificației profunde pe care această cetate o are în istoria mântuirii.

Psalmul începe cu afirmarea temeliei Sionului pe munții sacri. Acesta nu este doar o referire geografică, ci și una spirituală. Munții sfinți semnifică durabilitate, tărie și înălțime spirituală. Dragostea specială a lui Dumnezeu pentru porțile Sionului subliniază importanța locului în planul său divin.

Se evidențiază măreția și importanța Sionului prin cuvintele „lucruri mărite”. Aceasta reafirmă ideea că Sionul nu este doar o cetate obișnuită, ci un loc care are o semnificație specială pentru Dumnezeu.

Referirea la diferite națiuni și cetăți, cum ar fi Raav (o altă denumire pentru Egipt), Babilonul, Tirul și Etiopia, sugerează că Sionul are o relevanță nu doar pentru Israel, ci pentru întreaga lume. Aceste mențiuni arată că indiferent de puterea și măreția altor cetăți sau națiuni, Sionul are un statut special.

Faptul că Sionul este descris ca “mamă” subliniază ideea că este un loc de naștere spirituală. În această cetate, omul renaște spiritual și se apropie de Dumnezeu. Mențiunea că „Însuși Cel Preaînalt l-a întemeiat” consolidează idea că Sionul este o creație divină și are un scop sacru.

„Domnul va povesti în cartea popoarelor” sugerează că istoria Sionului și a oamenilor săi va fi imortalizată și recunoscută de Dumnezeu. Aceasta subliniază importanța eternă a legăturii dintre Dumnezeu și Sion.

În final, se reafirmă ideea că Sionul este locul unde cei drepți se bucură și unde prezența divină locuiește în permanență.

În ansamblu, Psalmul 86 este o celebrare a Sionului ca loc sacru și a legăturii sale unice cu Dumnezeu. Este o mărturie a dragostei lui Dumnezeu pentru locul pe care l-a ales ca sălaș al prezenței Sale și centrul spiritual al poporului său ales.

Psalmul 86

  1. Temelia Sionului pe munții cei sfinți. Domnul iubește porțile Sionului, mai mult decât toate locașurile lui Iacob.
  2. Lucruri mărite s-au grăit despre tine, cetatea lui Dumnezeu.
  3. Îmi voi aduce aminte de Raav și de Babilon, între cei ce mă cunosc pe mine; și iată cei de alt neam și Tirul și poporul etiopienilor, aceștia acolo s-au născut.
  4. Mamă va zice Sionului omul și om s-a născut în el și Însuși Cel Preaînalt l-a întemeiat pe el.
  5. Domnul va povesti în cartea popoarelor și a căpeteniilor acestora, ce s-au născut în el.
  6. Că în Tine este locașul tuturor celor ce se veselesc.

Citește și: Psalmul 85

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *