Psalmul 83

Psalmul 83

Psalmul 83 exprimă o adâncă dragoste și dorință pentru prezența lui Dumnezeu, evidențiind valoarea inegalabilă a relației cu Divinitatea și frumusețea comuniunii în casa Domnului.

Versetele 1-2 ilustrează dorința arzătoare a autorului pentru locașurile lui Dumnezeu. Acesta folosește o limbă pasionată, comparându-se cu o pasăre care își caută cuibul, pentru a exprima cât de profund tânjește după apropierea de Dumnezeu.

Versetele 3-5 vorbesc despre siguranța și protecția oferită de Dumnezeu, comparând casa Domnului cu un loc în care pasărea își găsește un cuib sigur. Cei care locuiesc în prezența lui Dumnezeu sunt fericiți și binecuvântați.

Versetele 6-8 subliniază ideea că cei care se apropie de Dumnezeu și își pun încrederea în El vor primi binecuvântări divine și vor progresa în putere și spiritualitate.

Versetele 9-11 sunt o invocație directă către Dumnezeu, unde autorul cere să fie auzit, protejat și binecuvântat. Se face referire la “unsul” sau mesia, care în tradiția iudaică era regele sau liderul uns cu ulei sfânt.

Versetul 11 evidențiază ideea că o singură zi în curțile Domnului este mai valoroasă decât mii de zile în alt loc. Aceasta reiterează sentimentul profund al autorului despre valoarea inestimabilă a comuniunii cu Dumnezeu.

Versetele 12-13 încheie psalmul cu o reafirmare a binecuvântărilor și protecției pe care Dumnezeu le oferă celor credincioși și o declarație finală despre fericirea și încrederea omului care își pune speranța în El.

În ansamblu, Psalmul 83 este o celebrare a relației omului cu Dumnezeu, evidențiind frumusețea, securitatea și binecuvântările ce decurg din această comuniune. Evidențiază un sentiment profund de apartenență, securitate și dragoste în prezența divină.

Psalmul 83

 1. Cât de iubite sunt locașurile Tale, Doamne al puterilor!
 2. Dorește și se sfârșește sufletul meu după curțile Domnului; inima mea și trupul meu s-au bucurat de Dumnezeul cel viu.
 3. Că pasărea și-a aflat casă și turtureaua cuib, unde-și va pune puii săi:
 4. Altarele Tale, Doamne al puterilor, Împăratul meu și Dumnezeul meu.
 5. Fericiți sunt cei ce locuiesc în casa Ta; în vecii vecilor Te vor lăuda.
 6. Fericit este bărbatul al cărui ajutor este de la Tine, Doamne; suișuri în inima sa a pus,
 7. În valea plângerii, în locul care i-a fost pus. Că binecuvântare va da Cel ce pune lege,
 8. Merge-vor din putere în putere, arăta-Se-va Dumnezeul dumnezeilor în Sion.
 9. Doamne, Dumnezeul puterilor, auzi rugăciunea mea! Ascultă, Dumnezeul lui Iacob!
 10. Apărătorul nostru, vezi Dumnezeule și caută spre fața unsului Tău!
 11. Că mai bună este o zi în curțile Tale decât mii. Ales-am a fi lepădat în casa lui Dumnezeu, mai bine, decât a locui în locașurile păcătoșilor.
 12. Că mila și adevărul iubește Domnul; Dumnezeu har și slavă va da. Dumnezeu nu va lipsi de bunătăți pe cei ce umblă întru nerăutate.
 13. Doamne al puterilor, fericit este omul cel ce nădăjduiește întru Tine.

Citește și: Psalmul 82

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *