Psalmul 75

Psalmul 75

Psalmul 75 este o laudă adusă puterii și dreptății lui Dumnezeu.

Versetele 1-2 încep prin a afirma marele respect și venerație pe care poporul din Israel și Iudeea le-au avut întotdeauna pentru Dumnezeu. Este menționat și faptul că locul de adorare a lui Dumnezeu se află în Sion și Ierusalim, centrul spiritual al poporului evreu.

Versetele 3-5 descriu puterea lui Dumnezeu de a distruge instrumentele de război și de a împiedica războinicilor să-și folosească mâinile, adică de a lupta. Acest lucru sugerează că Dumnezeu este mai puternic decât orice forță umană și poate aduce pacea într-o lume marcată de conflicte.

Versetele 6-7 subliniază teama pe care Dumnezeu o stârnește în oameni, atât în oamenii obișnuiți, cât și în cei puternici sau în conducători. Aceasta reflectă convingerea că Dumnezeu este suprem și că nimeni nu poate sta împotriva Lui.

Versetul 8 descrie cum Dumnezeu a instaurat pacea pe pământ prin pronunțarea judecății Sale. Aceasta implică ideea că dreptatea și pacea pe pământ vin de la Dumnezeu, iar oamenii trebuie doar să-L asculte și să accepte deciziile Lui.

Versetul 9 subliniază rolul lui Dumnezeu ca salvator, mai ales pentru cei blânzi sau umili. Aceasta sugerează că Dumnezeu protejează pe cei care sunt drepți și blânzi în inima lor.

Versetul 10 exprimă ideea că Dumnezeu va fi lăudat pentru gândurile și acțiunile Sale, reflectând dorința autorului de a-L lăuda pe Dumnezeu și de a-și aduce aminte de El în toate aspectele vieții sale.

Versetele 11-12 îndeamnă pe toți cei care îl adoră pe Dumnezeu să-și îndeplinească promisiunile făcute către El și să-I aducă daruri. Este subliniat faptul că Dumnezeu este “înfricoșător”, în sensul că este un Dumnezeu puternic și de temut. Acest lucru servește ca un ultim avertisment pentru cei care ar putea fi tentați să-și încalce promisiunile sau să nu-L respecte pe Dumnezeu.

Psalmul 75 este o celebrare a puterii și dreptății lui Dumnezeu. El subliniază respectul și venerația datorate lui Dumnezeu și îndeamnă pe toți să-și îndeplinească promisiunile față de El, să-I aducă daruri și să-I recunoască puterea supremă.

Psalmul 75

 1. Cunoscut este în Iudeea Dumnezeu; în Israel mare este numele Lui.
 2. Că s-a făcut în Ierusalim locul Lui și locașul Lui în Sion.
 3. Acolo a zdrobit tăria arcurilor, arma și sabia și războiul.
 4. Tu luminezi minunat din munții cei veșnici.
 5. Tulburatu-s-au toți cei nepricepuți la inimă, dormit-au somnul lor și toți cei războinici nu și-au mai găsit mâinile.
 6. De certarea Ta, Dumnezeule al lui Iacob, au încremenit călăreții pe cai.
 7. Tu înfricoșător ești și cine va sta împotriva mâniei Tale?
 8. Din cer ai făcut să se audă judecată; pământul s-a temut și s-a liniștit,
 9. Când s-a ridicat la judecată Dumnezeu, ca să mântuiască pe toți blânzii pământului.
 10. Că gândul omului Te va lăuda și amintirea gândului Te va prăznui.
 11. Faceți făgăduințe și le împliniți Domnului Dumnezeului vostru. Toți cei dimprejurul Lui vor aduce daruri
 12. Celui înfricoșător și Celui ce ia duhurile căpeteniilor, Celui înfricoșător împăraților pământului.

Citește și: Psalmul 74

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *