Psalmul 23

Psalmul 23

Aceste versete din Psalmul 23 sunt o proclamare a puterii și stăpânirii lui Dumnezeu asupra universului. Ele afirmă că Domnul este Cel care a creat pământul. El este stăpânul absolut al acestei lumi.

În primul verset, David afirmă că “Al Domnului este pământul și plinirea lui; lumea și toți cei ce locuiesc în ea.” Acest lucru arată că David recunoaște că tot ceea ce există în lume, este creat de către Domnul și că, toți oamenii sunt sub puterea sa. Al doilea verset menționează faptul că, Domnul a întemeiat pământul și și-a așezat râurile. Acest lucru arată puterea și controlul Lui asupra naturii.

Citește și: Psalmul 22

Următoarele versete se concentrează pe cum să devii demn de a intra în prezența lui Dumnezeu, referindu-se la caracterul și virtuțile necesare pentru aceasta. David întreabă cine poate să urce în muntele Domnului și cine poate să stea în locul sfânt al Lui. Răspunsul este: acela care este nevinovat cu mâinile, curat cu inima și care nu a jurat cu vicleșug aproapelui. Acestea sunt caracteristicile necesare pentru a te bucura de prezența și binecuvântarea lui Dumnezeu.

Acest psalm se încheie cu o apelare la “căpetenii” să ridice porțile lor, probabil o metaforă pentru o deschidere și o pregătire spirituală pentru a-l primi pe împăratul slavei. Apoi, David se întreabă cine este acest Împărat al slavei? Și răspunde: “Domnul Cel tare și puternic, Domnul Cel tare în război.” Acest ultim verset subliniază că, Împăratul slavei este Domnul, Cel puternic și Cel care câștigă războiul și că. doar prin a fi curat cu inima și nevinovat, omul poate fi demn să intre în prezența Sa.

Psalmul 23 ne amintește că Domnul este Creatorul și Stăpânul universului și că El este cel care decide cine poate intra în prezența Sa. Este o chemare la o viață neprihănită, în care să evităm păcatul și să înțelegem că numai prin curăția inimii și prin îndeplinirea cerințelor divine, putem spera să fim acceptați în prezența lui Dumnezeu și să primim binecuvântarea Sa.

Psalmul 23

  1. Al Domnului este pământul și plinirea lui; lumea și toți cei ce locuiesc în ea.
  2. Acesta pe mări l-a întemeiat pe el și pe râuri l-a așezat pe el.
  3. Cine se va sui în muntele Domnului Și cine va sta în locul cel sfânt al Lui?
  4. Cel nevinovat cu mâinile și curat cu inima, care n-a luat în deșert sufletul său și nu s-a jurat cu vicleșug aproapelui său.
  5. Acesta va lua binecuvântare de la Domnul și milostenie de la Dumnezeu, Mântuitorul său.
  6. Ridicați, căpetenii, porțile voastre și vă ridicați porțile cele veșnice și va intra Împăratul slavei.
  7. Cine este acesta Împăratul slavei? Domnul Cel tare și puternic, Domnul Cel tare în război.
  8. Ridicați, căpetenii, porțile voastre și vă ridicați porțile cele veșnice și va intra Împăratul slavei.
  9. Cine este acesta Împăratul slavei? Domnul puterilor, Acesta este Împăratul slavei.

Cartea psalmilor. Psalmii 1-50

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *