Psalmul 11

Psalmul 11

Acest psalm este o meditație profundă asupra lipsei virtuții și a adevărului în lume, un strigăt pentru dreptate și protecția divină.

Versetele inițiale ne prezintă o societate în care adevărul și virtutea au devenit rarități. Oamenii par să fie mai interesați de mărirea sinelui și de utilizarea limbii pentru a manipula și a induce în eroare. Cu siguranță, aceasta este o critică acerbă la adresa celor care folosesc vorbirea nu pentru a comunica adevărul, ci pentru a avansa interesele proprii, fără a avea în vedere binele comun.

În versetul 4, putem observa o atitudine de încredere în sine peste măsură, sugerând că oamenii cred că ei își controlează propriul destin și nu au nevoie de ajutor divin. Acest lucru este contrazis în mod evident de versetul 5, în care Domnul afirmă că El va interveni pentru a ajuta pe cei în suferință și va vorbi în mod clar și direct.

Versetele 6 și 7 ne reamintesc de puritatea și fiabilitatea cuvintelor lui Dumnezeu, în contrast cu minciunile și înșelăciunea oamenilor. Aici, cuvintele lui Dumnezeu sunt comparate cu argintul purificat în foc, un proces care îndepărtează impuritățile și lasă în urmă doar metalul cel mai pur.

În final, versetul 8 descrie o situație în care oamenii fără scrupule par să aibă succes, un comentariu asupra corupției și a nelegiuirii care pot să domine în societate. Însă, în acest context, rugăciunea pentru protecția divină nu este doar un simplu act de supunere, ci și un act de rezistență împotriva corupției și a imoralității.

Citește și: Psalmul 10

Psalmul 11

1. Mântuieşte-mă, Doamne, că a lipsit cel cuvios, că s-a împuținat adevărul de la fiii oamenilor.
2. Deșertăciuni a grăit fiecare către aproapele său, buze viclene în inimă și în inimă rele au grăit.
3. Pierde-va Domnul toate buzele cele viclene și limba cea plină de mândrie.
4. Pe cei ce au zis: “Cu limba noastră ne vom mări, căci buzele noastre la noi sunt; cine ne este Domn?”
5. Pentru necazul săracilor și suspinul nenorociților, acum Mă voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor mântuirea și le voi vorbi pe față.
6. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lămurit în foc, curățat de pământ, curățat de șapte ori.
7. Tu, Doamne, ne vei păzi și ne vei feri de neamul acesta în veac.
8. Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni.

Cartea psalmilor. Psalmii 1-50

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *