Psalmul 109

Psalmul 109

Psalmul 109 este un psalm din Cartea Psalmilor din Biblie, care se concentrează pe tema judecății lui Dumnezeu asupra vrăjmașilor săi.

Numele autorului Psalmului 109 nu este menționat în textul Bibliei. Psalmii sunt o colecție de cântece liturgice și poezii, care au fost cântate și recitate în timpul închinării din templul din Ierusalim. Majoritatea psalmilor sunt atribuiți lui David, regele Israelului în secolul al 10-lea î.Hr., cunoscut ca un mare cântăreț și compozitor. Însă, mulți alți psalmi sunt atribuiți altor autori, cum ar fi Solomon, fiul lui David, sau Asaf, un muzician oficial al templului din Ierusalim.

Data exactă a scrierii Psalmului 109 nu este cunoscută. Majoritatea psalmilor au fost scriși în timpul perioadei regatului Israelului, care a început în secolul al 10-lea î.Hr. și a durat până în secolul al 6-lea î.Hr. În general, se crede că, Psalmii au fost compuși și redactați în forma lor actuală, în secolul al 5-lea î.Hr.. Însă, unii dintre ei ar putea fi mai vechi.

Semnificație

În primele versete ale psalmului, se vorbește despre puterea lui Dumnezeu și despre autoritatea Sa și puterea de a-i pune pe vrăjmașii Săi sub picioarele Sale. Se spune că Dumnezeu îi va trimite un toiag al puterii Sale lui Mesia. Acesta va stăpâni în mijlocul vrăjmașilor Săi.

Versetul “Cu Tine este poporul Tău în ziua puterii Tale, întru strălucirile sfinților Tăi. Din pântece mai înainte de luceafăr Te-am născut” se referă la puterea și autoritatea lui Dumnezeu și la relația specială pe care o are cu poporul Său. În acest verset, se spune că, în ziua puterii Sale, Dumnezeu va avea poporul Său cu El, în mijlocul strălucirii sfinților Săi. Sfinții sunt persoanele considerate ca fiind aproape de Dumnezeu prin credința lor și prin modul în care trăiesc. În acest verset, sfinții sunt prezentați ca fiind luminați de Dumnezeu și în mijlocul puterii Sale.

Se spune că, Dumnezeu a fost “născut din pântece mai înainte de luceafăr”. Această frază poate fi interpretată în moduri diferite. Unii oameni de știință au sugerat că aceasta ar putea face referire la faptul că Dumnezeu a fost prezent încă de la începutul timpului și că El a creat universul. Alții au interpretat această frază ca fiind o referire la modul în care Dumnezeu a fost prezent în istoria poporului Său și cum El a fost de la începutul existenței lor. Indiferent de modul de interpretare, acest verset vorbește despre puterea și autoritatea lui Dumnezeu și despre relația specială pe care o are cu poporul Său.

Citește și: Psalmul 29

În continuare, Dumnezeu a jurat și că nu-I va părea rău că Mesia va fi preot în veac după rânduiala lui Melchisedec.

În ultimul verset al psalmului, se vorbește despre mânia lui Dumnezeu și despre felul în care El va judeca între neamuri, umplând totul de ruine și zdrobind capetele multora pe pământ. Se spune, de asemenea, că Mesia va bea din pârâu pe cale și că va înălța capul.

În general, Psalmul 109 este un psalm puternic care vorbește despre puterea și autoritatea lui Dumnezeu. Totodată, el vorbește despre felul în care El ȋşi va judeca vrăjmașii. El ne amintește că Dumnezeu este în control și că El are un plan mântuitor pentru noi toți.

Psalmul 109

  1. Zis-a Domnul Domnului Meu: “Șezi de-a dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale”.
  2. Toiagul puterii Tale ți-l va trimite Domnul din Sion, zicând: “Stăpânește în mijlocul vrăjmașilor Tăi.
  3. Cu Tine este poporul Tău în ziua puterii Tale, întru strălucirile sfinților Tăi. Din pântece mai înainte de luceafăr Te-am născut”.
  4. Juratu-S-a Domnul și nu-I va părea rău: “Tu ești preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec”.
  5. Domnul este de-a dreapta Ta; sfărâmat-a în ziua mâniei Sale împărați.
  6. Judeca-va între neamuri; va umple totul de ruini; va zdrobi capetele multora pe pământ.
  7. Din pârâu pe cale va bea; pentru aceasta va înălța capul.

Cartea psalmilor

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *