Proprietățile și beneficiile terapeutice ale mesteacănului pufos

Proprietățile și beneficiile terapeutice ale mesteacănului pufos

Mesteacănul cu puf (Betula pubescens) este o specie de mesteacăn răspândită în Europa, Asia și America de Nord. Acesta este numit și mesteacănul pufos sau mesteacănul alb și are frunzele acoperite cu peri scurți și pufoși, care îi conferă aspectul caracteristic.

Unul dintre cele mai distinctive aspecte ale mesteacănului pufos este scoarța sa albă și cărnoasă. Aceasta se decojește în benzi subțiri pentru a dezvălui o culoare roz-maronie subiacentă. Frunzele sale sunt rotunjite și plisate, de obicei cu o lungime de 2-4 cm. În timpul verii, mesteacănul pufos dezvoltă flori mici și verzi, care apoi se transformă în fructe cu coajă lemnoasă de culoare brună, ce conțin semințe mici.

Mesteacănul pufos este un arbore iubit în amenajarea spațiilor verzi. Este apreciat pentru frumusețea sa pe durata întregului an, precum și pentru toleranța sa la temperaturi scăzute și la soluri sărace. De asemenea, acesta poate fi utilizat în diverse scopuri, precum producerea de mobilier și alte produse de lemn, dar și în scopuri medicinale.

Citește și: Cum să gestionezi diabetul și să trăiești o viață sănătoasă. Sfaturi esențiale pentru pacienții cu diabet

În medicina tradițională, mesteacănul pufos a fost utilizat pentru tratarea unor afecțiuni precum:

 • gută;
 • reumatism;
 • diabet;
 • infecții ale tractului urinar.

Se spune că scoarța sa conține substanțe cu proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, precum și compuși care ajută la reducerea febrei și la stimularea sistemului imunitar.

Beneficii

Mesteacănul pufos este cunoscut în medicina tradițională pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate. Acesta conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, care pot ajuta la prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate asociate consumului de suplimente de mesteacăn pufos:

 • Reducerea inflamației. Extractele de mesteacăn pufos conțin compuși cu proprietăți antiinflamatorii, precum acizi fenolici și flavonoide, care pot ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni inflamatorii precum artrita și guta.
 • Îmbunătățirea sănătății tractului urinar. Mesteacănul pufos are proprietăți diuretice și poate ajuta la curățarea tractului urinar. De asemenea, acesta poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor urinare datorită proprietăților sale antimicrobiene.
 • Îmbunătățirea sănătății pielii. Mesteacănul pufos poate ajuta la tratarea unor afecțiuni ale pielii, precum eczeme și psoriazis, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.
 • Scăderea nivelului de zahăr din sânge. Consumul de suplimente pe bază de mesteacăn pufos poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind util în tratamentul diabetului de tip 2.
 • Îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar. Mesteacănul pufos poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar datorită conținutului de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ și a inflamației cronice, ce pot afecta sistemul imunitar.

Extract din Amenti de Mesteacăn Pufos

Surse:

 1. Plants For A Future – Betula pubescens: https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Betula+pubescens
 2. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects – Chapter 2: Betula pubescens: From Traditional Medicine to Recent Advances: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92763/
 3. Acta Poloniae Pharmaceutica – Phytochemical Profile and Biological Activities of Betula Species: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Journal of Ethnopharmacology – Phytochemical analysis and antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory activities of Betula pendula, Betula pubescens, and Betula lenta: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. European Medicines Agency – European Union herbal monograph on Betula pendula Roth and/or Betula pubescens Ehrh., folium: https://www.ema.europa.eu/en

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *