Propolisul, un dar al naturii

Propolisul, un dar al naturii

Propolisul este un produs natural obținut de albine din rășina coniferelor și a altor arbori. Albinele folosesc propolisul pentru a închide orificiile din stup și pentru a proteja colonia de microorganisme dăunătoare.

Propolisul este considerat un remediu natural pentru numeroase probleme de sănătate, deoarece conține compuși antibacterieni, antivirali și antiinflamatori. Printre beneficiile propolisului se numără:

 • Este un puternic agent antibacterian și antiviral, care poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor.
 • Poate ameliora durerea și inflamația, fiind util în tratamentul rănilor, arsurilor, herpesului și a altor afecțiuni inflamatorii.
 • Poate ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar, prevenind răcelile și alte infecții respiratorii.
 • Poate ajuta la reducerea simptomelor de alergie, precum rinita alergică.
 • Poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, eliminând durerile de stomac și problemele de digestie.
 • Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății orale, prevenind cariile dentare și infecțiile gingivale.

Propolisul poate fi utilizat sub formă de capsule, tinctură, sirop, pastă sau unguent. Este important să se ia în considerare faptul că, propolisul poate declanșa reacții alergice la unele persoane.

Curiozități despre propolis

 • Compoziția chimică a propolisului variază în funcție de sursa sa, dar conține în general flavonoide, acizi organici, acizi grași, aminoacizi, vitamine și minerale.
 • Propolisul este utilizat în mod tradițional în medicina populară pentru tratarea durerilor de gât, a infecțiilor respiratorii și a problemelor de piele.
 • Există cercetări care sugerează că, propolisul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, prin reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.
 • Propolisul poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului, deoarece conține compuși care au proprietăți anti-cancer.
 • Propolisul poate fi utilizat în cosmetologie pentru îngrijirea pielii și pentru tratarea problemelor de piele, cum ar fi acneea, eczemele sau ridurile.

Citește și: Meningita: cum să recunoști simptomele și să o previi

Tinctură de propolis, rețetă

Tinctura de propolis poate fi preparată acasă, urmând pașii de mai jos.

Ingrediente

 • Propolis brut (în general, se găsește sub formă de bucăți sau tăblițe în farmacii sau magazine naturiste)
 • Alcool de 70% sau 96% (alcool alimentar)
 • Un borcan cu capac etanș (sticlă sau plastic)

Mod de preparare

În primul rând, curățați bucățile de propolis cu apă și uscați-le bine.

Zdrobiți bucățile de propolis într-un mojar sau cu ajutorul unei mașini de tocat, astfel încât să se obțină o pulbere fină sau fragmente mici.

Puneți propolisul zdrobit în borcanul etanș și turnați alcoolul peste el. Cantitatea de alcool trebuie să fie suficientă pentru a acoperi complet propolisul.

Închideți bine borcanul și lăsați-l la macerat timp de 1-2 săptămâni, într-un loc răcoros și întunecat. În timpul acestui proces, alcoolul va extrage principiile active ale propolisului.

Agitați borcanul zilnic, pentru a ajuta la extragerea componentelor active din propolis.

După două săptămâni, strecurați tinctura de propolis prin tifon sau prin filtru de hârtie și transferați-o într-un recipient de sticlă închis ermetic.

Tinctura de propolis trebuie păstrată într-un loc răcoros și întunecat, ferită de lumina directă a soarelui.

Tinctura de propolis este utilizată pentru o serie de afecțiuni și probleme de sănătate, datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Aceasta poate fi utilizată intern sau extern, dar este important să se respecte dozele recomandate și să se solicite sfatul unui specialist înainte de a începe utilizarea sa.

Câteva dintre utilizările comune ale tincturii de propolis:

 • Probleme ale tractului respirator. Tinctura de propolis poate fi folosită pentru tratarea tusei, bronșitei, sinuzitei și altor afecțiuni respiratorii.
 • Afecțiuni ale pielii. Tinctura de propolis poate fi utilizată pentru a trata rănile, zgârieturile, arsurile și alte afecțiuni ale pielii. De asemenea, poate fi utilizată pentru ameliorarea mâncărimii și inflamației.
 • Afecțiuni dentare. Tinctura de propolis poate fi utilizată pentru a trata afecțiunile dentare, cum ar fi gingivita sau aftele bucale. Aceasta poate fi utilizată sub formă de gargară sau aplicată direct pe zona afectată.
 • Sistemul imunitar. Tinctura de propolis poate fi utilizată pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor.
 • Alte utilizări. Tinctura de propolis mai poate fi utilizată pentru tratarea durerilor de gât, afecțiunilor gastro-intestinale, precum și pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.

Surse:

 1. National Center for Biotechnology Information (NCBI) – Propolis: A Complex Natural Product with a Plethora of Biological Activities – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
 2. WebMD – Propolis – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis
 3. Verywell Health – What Is Propolis? – https://www.verywellhealth.com/propolis-what-should-i-know-about-it-88313

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *