Cum prevenim sforăitul: o abordare holistică

Cum prevenim sforăitul: o abordare holistică

Sforăitul este un sunet neplăcut care poate afecta calitatea somnului, atât pentru cel care sforăie, cât și pentru cei din jur. Sforăitul se produce atunci când pereții mușchilor gâtului se relaxează în timpul somnului, cauzând obstrucția căilor respiratorii și vibrarea țesuturilor. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, precum:

 • obezitatea;
 • consumul de alcool;
 • poziția corpului în timpul somnului;
 • anumite afecțiuni medicale.

Deși sforăitul poate fi considerat inofensiv pentru unii oameni, el poate avea efecte negative asupra calității somnului și a sănătății în general. Intermitent, sforăitul poate cauza scăderea saturației de oxigen din sânge, ceea ce poate duce pe termen lung, la probleme cardiace și cerebrale. De asemenea, sforăitul poate fi un semn al apneei în somn, o afecțiune care poate pune în pericol viața și care necesită tratament medical.

Cu toate acestea, există mai multe măsuri care se pot lua pentru a reduce sforăitul. Primul pas este acela de a schimba obiceiurile de somn, cum ar fi evitarea consumului de alcool înainte de culcare și adoptarea unei poziții corecte în timpul somnului. Se pot începe și programe de exerciții pentru a întări mușchii gâtului și a preveni obstruarea căilor respiratorii.

În cazurile severe de sforăit, poate fi necesară utilizarea unor dispozitive speciale, cum ar fi pernele pentru somn sau aparatele dentare, pentru a menține poziția corectă a gâtului și a preveni obstruarea căilor respiratorii. De asemenea, în cazul apneei în somn și al altor afecțiuni medicale care cauzează sforăit, poate fi necesar tratament medicamentos.

Cum putem reduce sforăitului în mod natural:

 • Schimbarea poziției de dormit. Dormitul pe spate poate agrava sforăitul, de aceea este recomandat să se doarmă pe o parte.
 • Uleiurile esențiale. Uleiurile esențiale, cum ar fi eucaliptul, menta sau lavanda, pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea sforăitului.
 • Terapia cu umiditate. Inhalarea aburilor de apă caldă sau folosirea unui umidificator, poate hidrata mucoasele nasului și gâtului, reducând sforăitul.
 • Modificarea dietei. Un regim alimentar sănătos, bogat în fructe și legume și limitarea consumului de alcool și tutun, poate ajuta la reducerea sforăitului.
 • Exerciții pentru gât. Exercițiile pentru întărirea mușchilor gâtului pot ajuta la prevenirea sforăitului.

Este important de reținut că, aceste remedii naturiste pot fi eficiente pentru unii oameni, dar pot fi ineficiente pentru alții. În cazul în care sforăitul persistă sau devine mai grav, este recomandat să se consulte un medic, pentru evaluare și tratament adecvat.

Citește și: Remediu natural pentru buzele crăpate

Surse:

 1. American Academy of Otolaryngology – “Treatment Options for Adults with Snoring” – https://www.enthealth.org/be_ent_smart/treatment-options-for-adults-with-snoring
 2. Mayo Clinic – “Snoring: Causes, treatment and prevention” – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694
 3. National Sleep Foundation – “Snoring and Sleep” – https://www.sleepfoundation.org/snoring
 4. WebMD – “Why Do People Snore?” – https://www.webmd.com/sleep-disorders/snoring
 5. Harvard Health Publishing – ” The big sleep problems ” – https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-big-sleep-problems

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *