Premenopauza. Călătorind prin schimbările hormonale

Premenopauza. Călătorind prin schimbările hormonale

Menopauza reprezintă o etapă importantă în viața fiecărei femei, marcată de încetarea definitivă a ciclurilor menstruale și a capacității de a concepe un copil. Cu toate acestea, această tranziție nu se produce brusc, ci este precedată de o perioadă numită premenopauză.

Premenopauza poate începe la vârste diferite, în general între 40 și 50 de ani, și poate dura câțiva ani după încetarea completă a menstruației. Această perioadă se caracterizează prin fluctuații hormonale care pot afecta sănătatea și starea de bine a femeii.

Premenopauza. Navigând prin fluctuațiile hormonale ale tranziției la menopauză

Una dintre cele mai frecvente probleme ale premenopauzei este dată de schimbările de dispoziție, care pot varia de la anxietate și stres, la depresie și irascibilitate. Acestea se datorează scăderii nivelurilor de estrogen și progesteron, hormoni care au un impact important asupra stării de spirit.

De asemenea, premenopauza poate fi însoțită de simptome fizice, precum:

 • bufeuri
 • transpirație nocturnă
 • dureri de cap
 • insomnia
 • schimbări în libidou.

Toate acestea sunt legate de fluctuațiile hormonale și pot fi tratate prin diverse metode, inclusiv cu ajutorul terapiei hormonale sau suplimentelor alimentare.

O altă problemă importantă a premenopauzei este riscul crescut de apariție a bolilor cronice, ca bolile cardiovasculare, osteoporoza și diabetul. Acest lucru se datorează scăderii nivelurilor de estrogen, care are un impact negativ asupra sănătății oaselor și sistemului cardiovascular. Totodată, poate crește și riscul de apariție a unor forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân.

Cu toate acestea, premenopauza poate fi gestionată prin modificarea stilului de viață, inclusiv prin adoptarea unei diete echilibrate și a activității fizice regulate. De asemenea, se pot recomanda terapia hormonală sau suplimentele alimentare, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei femei. Este important să se consulte un medic înainte de a lua orice măsuri, pentru a se determina care este cea mai bună abordare pentru fiecare caz în parte.

În plus, este important să se înțeleagă că, premenopauza este o etapă normală și naturală a vieții și multe femei trec prin această perioadă, fără probleme majore. O abordare pozitivă și o atitudine înțelegătoare față de propriul corp, poate ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Totodată, există mai multe tratamente naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor premenopauzei:

 • Alimentația. Consumul de alimente bogate în fitoestrogeni, cum ar fi soia, nuci, legume verzi și fructe de pădure, poate ajuta la reducerea simptomelor premenopauzei.
 • Remediile din plante. Unele plante, precum trifoiul roșu, ginsengul și cimbrul, au proprietăți fitoestrogenice și pot ajuta la ameliorarea bufeurilor și schimbărilor de dispoziție.
 • Acupunctura poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului, ambele fiind simptome comune ale premenopauzei.
 • Yoga și meditația. Practicarea acestora poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.
 • Suplimentele alimentare. Unele suplimente precum vitamina B și vitamina C, magneziul și calciul, pot ajuta la ameliorarea simptomelor premenopauzei.

Este important de menționat că, aceste tratamente naturiste pot fi eficiente pentru unele femei, dar pot fi ineficiente pentru altele. De aceea, este necesar să vă consultați cu un medic, înainte de a începe orice tratament. Astfel, vă asigurați că este sigur și potrivit pentru starea dumneavoastră de sănătate.

Citește și: Înțelegerea și tratarea incontinenței urinare

Surse:

 1. Mayo Clinic – “Premenopause” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenopause/symptoms-causes/syc-20354666
 2. WebMD – “Premenopause: Symptoms, Causes, and Treatments” https://www.webmd.com/menopause/guide/premenopause#1
 3. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) – “Perimenopausal Bleeding and Bleeding After Menopause” https://www.acog.org/womens-health/faqs/perimenopausal-bleeding-and-bleeding-after-menopause
 4. Healthline – “Premenopause” https://www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *