Postul intermitent: secretul unei vieți sănătoase sau doar un alt trend dietetic?

Postul intermitent: secretul unei vieți sănătoase sau doar un alt trend dietetic?

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent se referă la un model de alimentație în care alternezi perioade de consum alimentar cu perioade de post. Această metodă nu specifică tipurile de alimente pe care ar trebui să le mănânci, ci mai degrabă când ar trebui să le mănânci. Exemple comune includ postul pe o durată de 16 ore urmat de un interval de alimentare de 8 ore sau postul complet pe 24 de ore, de două ori pe săptămână.

Beneficiile postului intermitent pentru sănătate

Acest tip de regim alimentar a câștigat popularitate în ultimii ani datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătate.

 • Pierderea în greutate. Numeroase studii au arătat că postul intermitent poate ajuta la reducerea aportului caloric și, astfel, la pierderea în greutate. Acest lucru se datorează în principal faptului că restrângând perioada de alimentare, poți reduce aportul caloric total.
 • Sănătatea inimii. Postul intermitent poate îmbunătăți diferiți factori de risc pentru boli cardiace, inclusiv tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și zahărul din sânge.
 • Sănătatea cerebrală. Postul poate avea beneficii pentru creier datorită creșterii producției de proteine neurotrofice derivate din creier, care ajută la creșterea și diferențierea celulelor neuronale.
 • Longevitate. Unele studii pe animale sugerează că postul intermitent poate extinde durata de viață, dar este nevoie de cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a înțelege pe deplin efectele asupra longevității umane.

Citeste si: Vitamina B7 (biotina): elixirul pentru sănătate și frumusețe

Provocările postului intermitent

Deși postul intermitent are numeroase beneficii, există și provocări asociate cu acest stil de viață.

 • Foame și iritabilitate. În special în primele zile sau săptămâni ale practicării postului intermitent, multe persoane pot simți foame intensă sau pot deveni iritabile.
 • Oboseală și lipsa de energie. Limitarea aportului caloric poate duce la o scădere a nivelului de energie, făcând exercițiile fizice sau chiar sarcinile zilnice dificile.
 • Dificultăți sociale. Având în vedere că mesele sunt adesea evenimente sociale, postul intermitent poate pune o presiune asupra interacțiunilor sociale și poate duce la sentimente de izolare.

Recomandări și sfaturi

Dacă ești interesat să încerci postul intermitent, iată câteva recomandări:

 • Consultă un medic. Înainte de a începe orice regim alimentar, este esențial să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a te asigura că este sigur pentru tine.
 • Începe încet. Dacă ești nou în postul intermitent, încearcă mai întâi un interval mai scurt, cum ar fi 12 ore, și extinde-l treptat.
 • Ascultă-ți corpul. Dacă te simți slăbit sau amețit, este esențial să mănânci și să te asiguri că te hidratezi corespunzător.

Mecanismul din spatele postului intermitent

La baza postului intermitent se află idea că restricționarea aportului caloric și intervalele de timp în care nu se consumă alimente pot stimula o serie de răspunsuri metabolice și hormonale favorabile în organism.

 • Homeostazia glucozei și insulinei. Atunci când mănânci, glicemia crește, iar corpul tău secretă insulină pentru a ajuta la stocarea glucozei în celule, unde este utilizată pentru energie. În timpul postului, glicemia și insulina scad, promovând astfel starea de lipoliză, procesul prin care organismul descompune grăsimile stocate pentru energie.
 • Autofagie. Postul stimulează procesul de autofagie, unde celulele degradează și reciclează componentele lor deteriorate sau nefuncționale. Aceasta este o formă esențială de întreținere celulară și poate contribui la prevenirea unor boli, inclusiv cancerul.
 • Secreția de hormon de creștere. Nivelurile hormonului de creștere cresc în timpul postului, ajutând la sinteza proteinelor, creșterea masei musculare și descompunerea grăsimilor.

Cine ar trebui să evite postul intermitent?

Deși postul intermitent poate oferi numeroase beneficii, acesta nu este potrivit pentru toată lumea.

 • Persoanele cu tulburări alimentare. Postul intermitent poate declanșa comportamente alimentare nesănătoase la persoanele cu anorexie, bulimie sau alte tulburări alimentare.
 • Femeile însărcinate sau care alăptează. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite postul intermitent pentru a asigura un aport nutritiv adecvat pentru ele și pentru bebeluș.
 • Persoanele cu afecțiuni medicale. Dacă ai diabet, probleme de tiroidă sau alte afecțiuni medicale, consultă un medic înainte de a încerca postul intermitent.

Postul intermitent, în ciuda popularității sale crescânde, nu este o soluție universală pentru toți. Este esențial să te informezi și să te consulți cu specialiști înainte de a încerca această abordare. Beneficiile pot fi substanțiale, dar există și riscuri asociate, în special pentru anumite grupuri de persoane. Ca și cu orice schimbare în stilul de viață sau dietă, cheia este moderarea și ascultarea corpului tău.

Surse:

 1. Intermittent Fasting: The Choice for a Healthier Lifestyle, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128599/
 2. Short-term fasting induces profound neuronal autophagy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
 3. Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/
 4. The Fast Diet: A Fast Route to Disordered Eating?, https://www.psychologytoday.com/intl/blog/hunger-artist/201411/the-fast-diet-fast-route-disordered-eating
 5. Nutrition and healthy eating, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/intermittent-fasting/faq-20441303
 6. Intermittent Fasting 101 — The Ultimate Beginner’s Guide, https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide
 7. INTERMITTENT FASTING AND HUMAN METABOLIC HEALTH, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516560/
 8. Intermittent fasting and weight loss, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7021351/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *