Pneumonia: simptome, tratament și prevenție

Pneumonia: simptome, tratament și prevenție

Pneumonia este o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de o varietate de bacterii, virusuri sau fungi. Aceasta se manifestă prin inflamația căilor respiratorii și poate duce la acumularea de lichid în plămâni. Pneumonia poate fi o boală gravă, mai ales la persoanele în vârstă sau la cei cu un sistem imunitar slăbit.

Simptome și prevenție

Simptomele pneumoniei pot include: febră, tuse persistentă, dureri toracice, slăbiciune și oboseală, dificultăți la respirație și transpirații. În cazuri severe, poate apărea și insuficiență respiratorie și se poate ajunge chiar la deces. Pneumonia poate fi diagnosticată prin examinarea fizică, analize de sânge și radiografii ale plămânilor. Tratamentul include administrarea de antibiotice, odihnă la pat și consumul mare de lichide. Persoanele cu pneumonia, pot avea nevoie de spitalizare în cazuri severe.

Pentru a preveni pneumonia, este importantă igiena personală, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea împotriva infecțiilor respiratorii, inclusiv împotriva pneumoniei. Vaccinurile disponibile în prezent pot proteja împotriva pneumoniei cauzate de bacterii precum: pneumococul și Hemophilus influenzae tip B. Pneumonia poate fi o boală gravă, dar poate fi prevenită prin luarea unor măsuri anticipative și prin tratarea rapidă a infecției. Este important să se acorde atenție semnelor și simptomelor și să se consulte un medic.

Pneumonia poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de cauza infecției și de modul în care a fost contractată:

 • pneumonia comunitară, contractată în comunitate;
 • pneumonia nosocomială, contractată în spital;
 • pneumonia virală, cauzată de virusuri;
 • pneumonia bacteriană, cauzată de bacterii.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau care suferă de anumite afecțiuni cronice, precum boli de inimă sau diabet, sunt mai predispuse către pneumonie. De asemenea, fumătorii și persoanele în vârstă, sunt mai susceptibile către o formă mai gravă. În cazuri rare, pneumonia poate cauza complicații grave, cum ar fi abcesul pulmonar (o acumulare de puroi în plămân) sau sepsisul (o infecție generalizată a sângelui). Totodată, aceasta poate afecta funcționarea normală a plămânilor și poate duce la scăderea capacității de a respira.

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor

Există o serie de remedii naturale, ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor pneumoniei și la îmbunătățirea stării de sănătate în general, dar este important să se țină cont de faptul că, acestea nu înlocuiesc tratamentul medicamentos recomandat de un medic.

Aceste remedii includ:

 • Consumul mare de lichide, pentru a ajuta la decongestionarea plămânilor și la întărirea sistemului imunitar.
 • Utilizarea uleiurilor esențiale, cum ar fi uleiul de eucalipt sau de mentă, pentru a decongestiona căile respiratorii.
 • Inhalații cu apă fierbinte și uleiuri esențiale pentru a ușura tusea și dificultățile în respirație.
 • Consumul de suplimente alimentare, cum ar fi vitaminele C și D, zinc și seleniu, care pot întări sistemul imunitar.
 • Folosirea plantelor medicinale, cum ar fi anasonul, ghimbirul și măceșul, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii și la întărirea sistemului imunitar. De exemplu, anasonul poate ajuta la tuse și la îndepărtarea mucusului, iar ghimbirul poate ajuta la reducerea febrei și la ameliorarea durerii.

Este important să se ia în considerare că, unele plante medicinale, pot interacționa cu anumite medicamente sau pot avea efecte secundare. De aceea, întotdeauna este necesară consultarea unui medic, înaintea administrării oricărui tratament naturist.

Citește și: Helicobacter pylori: cum ne afectează această bacterie și cum o putem trata

Surse:

 1. Mayo Clinic – “Pneumonia” (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204)
 2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – “Pneumonia” (https://www.cdc.gov/pneumonia/index.html)
 3. WebMD – “Pneumonia: Causes, Symptoms, Types, Treatment, and Prevention” (https://www.webmd.com/lung/understanding-pneumonia-basics)
 4. American Lung Association – “Pneumonia” (https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia)
 5. NHS – “Pneumonia” (https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia/)
 6. MedlinePlus – “Pneumonia” (https://medlineplus.gov/pneumonia.html)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *