Picioare umflate. Remedii pentru ameliorarea disconfortului

Picioare umflate. Remedii pentru ameliorarea disconfortului

Picioarele umflate pot fi o problemă destul de neplăcută pentru multe persoane. Această afecțiune poate fi rezultatul multor cauze diferite și poate fi tratată în mod natural.

Cauzele picioarelor umflate

Picioarele umflate pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite. Printre acestea se numără:

 • Insuficiența venoasă cronică. Această afecțiune apare atunci când venele de la nivelul picioarelor nu funcționează corect, ceea ce duce la acumularea de lichid în țesuturile din jur.
 • Problemele renale. Persoanele care suferă de probleme renale pot prezenta picioare umflate, datorită acumulării de lichide în organism.
 • Tromboza venoasă profundă. Aceasta este o afecțiune gravă, care apare atunci când se formează un cheag de sânge într-una dintre venele piciorului, ceea ce poate duce la umflarea acestuia.
 • Insuficiența cardiacă congestive. Această afecțiune apare atunci când inima nu mai poate pompa sângele în organism în mod eficient, ceea ce duce la acumularea de lichid în țesuturile din jur.
 • Retenția de apă. Unele medicamente sau boli pot duce la retenție de apă în organism, ceea ce poate duce la umflarea picioarelor.

Citește și: Dermatita seboreică. Cauze, simptome și remedii naturale pentru tratarea acestei afecțiuni

Simptomele picioarelor umflate

Picioarele umflate pot fi destul de deranjante și pot fi însoțite de diferite simptome.

 • Umflarea și durerea picioarelor. Acestea sunt cele mai comune simptome ale picioarelor umflate.
 • Senzația de greutate în picioare. Persoanele care suferă de picioare umflate, pot simți o senzație de greutate sau presiune în picioare.
 • Modificări ale pielii. Pielea de la nivelul picioarelor poate deveni roșie, sau poate prezenta o textură diferită.
 • Înroșirea și durere la nivelul venei. Aceste simptome pot indica o tromboză venoasă profundă și necesită o evaluare medicală urgentă.

Tratamente pentru picioare umflate

În cazul picioarelor umflate, există câteva tratamente naturale care pot fi încercate, pentru a reduce inflamația și disconfortul.

 • În primul rând, este important să mențineți picioarele ridicate atunci când stați sau vă odihniți. Ridicarea picioarelor la nivelul inimii ajută la drenarea lichidului acumulat în exces.
 • Un alt tratament natural este îmbăierea picioarelor în apă caldă și adăugarea unui ingredient care poate ajuta la reducerea inflamației, cum ar fi sarea Epsom sau uleiul esențial de lavandă. Aceste ingrediente pot fi relaxante și pot ajuta la reducerea tensiunii musculare.
 • Utilizarea compreselor reci sau calde poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Compresa rece poate fi aplicată timp de 15-20 de minute, de trei ori pe zi, în timp ce compresa caldă poate fi utilizată pentru a ajuta la relaxarea mușchilor.
 • Încălțămintea potrivită este și ea importantă. Încercați să evitați purtarea pantofilor carea vă strâng sau cu tocuri înalte, deoarece pot agrava inflamația.
 • Exercițiile de întindere și mișcarea ușoară, pot ajuta la circulația sângelui în picioare, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației. Încercați să faceți exerciții de întindere sau să vă plimbați timp de 15-20 de minute în fiecare zi.
 • Dieta sănătoasă. O dietă sănătoasă, bogată în fibre și antioxidanți, poate ajuta la reducerea inflamației și a umflăturii. Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele, cartofii dulci și spanacul, pot ajuta la menținerea echilibrului de sodiu și pot reduce umflarea. Reducerea consumului de sare și de alimente procesate, poate ajuta și la prevenirea apariției picioarelor umflate.

Remedii alternative pentru picioare umflate

În afară de tratamentele menționate mai sus, există și alte remedii alternative care pot fi încercate pentru a reduce inflamația picioarelor umflate.

 • Acupunctura este o metodă chineză tradițională de tratament, care poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. Aceasta implică utilizarea unor ace subțiri, care sunt inserate în puncte specifice ale corpului.
 • Masajul poate fi util în reducerea inflamației. Un masaj ușor al picioarelor poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea tensiunii musculare.
 • Reflexologia poate fi eficientă în tratarea picioarelor umflate. Aceasta implică aplicarea de presiune pe anumite puncte de pe picioare, care sunt legate de diferite organe și sisteme din corp.
 • Yoga poate fi, de asemenea, benefică în tratarea picioarelor umflate. Unele poziții de yoga, cum ar fi poziția cu picioarele ridicate pe perete, poate fi benefică.

Surse:

 1. Mayo Clinic – Swollen ankles and swollen feet: Causes and treatments: https://www.mayoclinic.org/symptoms/swollen-ankles-and-swollen-feet/basics/causes/sym-20050710
 2. WebMD – Swollen Feet and Ankles: https://www.webmd.com
 3. Healthline – Natural Remedies for Swollen Feet and Ankles: https://www.healthline.com
 4. Medical News Today – What to know about swollen feet: https://www.medicalnewstoday.com
 5. Cleveland Clinic – Swollen Ankles and Feet: What You Should Know: https://my.clevelandclinic.org

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *