Pasca este un desert tradițional românesc, pregătit de obicei în timpul sărbătorii de Paște. Aceasta este o prăjitură delicioasă, umplută cu brânză de vaci și stafide, cu un aluat pufos. În această rețetă tradițională, amestecul de brânză și stafide este aromatizat cu coajă de lămâie rasă, iar aluatul este frământat și lăsat să crească, înainte de a fi încărcat cu amestecul de umplutură și copt.
Ingrediente
- 500 g de făină
- 20 g drojdie proaspătă
- 2 linguri de zahăr
- 1 praf de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- 3 ouă
- 150 g unt sau margarină
- 200 ml lapte
- 400 g brânză de vaci
- 100 g stafide
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare
Se începe prin pregătirea aluatului. Se încălzește laptele puțin și se dizolvă drojdia și zahărul în el.
Se adaugă făina treptat, amestecând bine după fiecare adăugare, apoi adaugă sarea, zahărul vanilat, 2 ouă bătute și untul topit. Se amestecă până când se obține un aluat omogen.
Se întinde aluatul într-o formă rotundă pentru copt, cu un diametru de aproximativ 25cm.
Într-un bol, se amestecă brânza de vaci cu stafidele și coaja de lămâie rasă. Se adaugă un ou bătut și amestecă bine.
Se pune amestecul de brânză în mijlocul aluatului și se îndoaie marginile peste el.
Se lasă pasca să se odihnească timp de aproximativ o oră, acoperită cu un prosop curat.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se bate oul rămas și se folosește pentru a unge pasca pe deasupra.
Se coace pasca timp de aproximativ 50 de minute, sau până când este aurie și bine coaptă.
Poftă buna!
Citește și: 7 idei pentru a decora masa de Paște