Pâine artizanală: pâine cu maia naturală, rețetă

Pâine artizanală: pâine cu maia naturală, rețetă

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc brutarii să obțină acea aromă bogată în pâine? Răspunsul este simplu: maiaua. Aceasta transformă o rețetă obișnuită de pâine într-o capodoperă culinară, oferind o textură pe cât de aerată, pe atât de rumenă.

Ingrediente

  • 200g maia activă
  • 375g apă călduță
  • 500g făină de pâine
  • 10g sare

Mod de preparare

Într-un bol mare, combină maiaua activă cu apa călduță și amestecă până când se dizolvă.

Adaugă făina și sarea în bol și amestecă cu mâna sau cu o lingură de lemn până când toate ingredientele sunt bine încorporate și se formează un aluat.

Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă aluatul să se odihnească la temperatura camerei timp de 30 de minute.

După ce aluatul s-a odihnit, începe să îl împăturești. Ridică o porțiune a aluatului și împăturește-o spre centrul său. Repetă acest proces pe toată suprafața aluatului, până când începe să devină mai ferm. Acoperă din nou bolul și lasă aluatul să se odihnească pentru alte 30 de minute.

Repetă procesul de împăturire și odihnă încă 3-4 ori. Aluatul ar trebui să devină din ce în ce mai elastic și mai puțin lipicios cu fiecare repetare.

După ultima împăturire, acoperă aluatul și lasă-l să se odihnească la temperatura camerei pentru următoarele 8-12 ore sau peste noapte.

Pregătește o tavă de copt, tapetând-o cu făină. Întoarce aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și formează o pâine rotundă sau ovală, în funcție de preferințe. Așază pâinea în tavă, acoperă-o și las-o să se odihnească încă 2 ore.

Preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Dacă ai o oală de fontă, preîncălzește-o în cuptor. Când cuptorul este încins, scoate oala de fontă, pune cu grijă pâinea înăuntru și acoperă-o cu capac. Coace pâinea pentru 30 de minute.

După 30 de minute, scoateți capacul și continuă să coaceți pâinea timp de 15-20 de minute sau până când coaja este aurie și pâinea sună a gol când este ciocănită pe fund.

Scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia.

Bucură-te de gustul autentic a pâinii cu maia făcute în casă!

Poftă bună!

Citește și: Descoperă rețeta autentică de Baba Ganoush: secretele bucătăriei orientale!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *