Oregano şi beneficiile sale terapeutice

Oregano și beneficiile sale terapeutice

Oregano este o plantă aromata, care poate fi folosită atât în mâncăruri, cât și pentru beneficiile sale terapeutice. Originară din Grecia, oregano se cultivă în întreaga lume și este apreciat pentru aroma sa distinctă și gustul său intens. În bucătărie, oregano este folosit în special pentru a condimenta mâncărurile. Este, de asemenea, un ingredient popular în pizza și în multe sosuri. Oregano poate fi găsit atât proaspăt, cât și uscat și poate fi adăugat în mâncare fie în timpul gătirii, fie după ce este gata.

În afară de utilizarea sa culinară, oregano are și proprietăți terapeutice. Este bogat în antioxidanți care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Totodată, conține o cantitate mare de vitamina K, ce poate ajuta la menținerea sănătății oaselor. Oregano poate ajuta și la reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor afecțiunilor respiratorii, precum bronșita și tusea.

Oregano poate fi consumat atât intern, cât și extern. Infuziile cu oregano, pot fi utilizate pentru a trata probleme digestive și pentru a calma durerile de gât. Uleiul esențial de oregano poate fi folosit pentru a trata pielea iritată și pentru a ucide bacteriile. Uleiul esențial de oregano poate fi administrat în diverse moduri, în funcție de scopul terapeutic și de preferințele personale.

Modalități de administrare

 • Inhalare. Adăugați câteva picături de ulei esențial de oregano într-un recipient cu apă fierbinte și inhalați vapori timp de câteva minute, pentru a trata afecțiuni respiratorii sau pentru a elibera sinusurile congestionate. Alternativ, puteți utiliza un difuzor de uleiuri esențiale, pentru a distribui uleiul în aer.
 • Masaj – Diluați uleiul esențial de oregano cu ulei de nucă de cocos sau ulei de migdale dulci și aplicați-l pe piele pentru a trata problemele digestive, inflamațiile sau pentru a reduce durerea. Este important să diluați uleiul, deoarece este foarte concentrat și poate fi iritant pentru piele în stare pură.
 • Consum intern – Uleiul esențial de oregano poate fi consumat intern, adăugat în apă sau băuturi pentru a trata problemele digestive, sau pentru a spori sistemul imunitar. Este important să consultați medicul sau un specialist în plante medicinale, înainte de a utiliza intern uleiul esențial de oregano și să urmați instrucțiunile de dozare recomandate, în special dacă sunteți gravidă sau aveți o afecțiune medicală preexistentă.

Oregano este o plantă aromată versatile, care aduce beneficii atât sănătății, cât și gustului mâncărurilor. Este important a fi consumat cu moderație, deoarece, consumul excesiv poate cauza probleme digestive și poate interacționa cu anumite medicamente.

Curiozități despre oregano

 • Oregano este o planta perenă, care poate crește până la 60 cm înălțime. Are frunze verzi și flori violet-roşiatice.
 • În Grecia antică, oregano era cunoscut sub numele de “orosganos”, care înseamnă “plin de munte”. Era considerat un simbol al fericirii și a dragostei și era oferit drept dar de nuntă.
 • Oregano este o sursă importantă de fier, calciu, magneziu și vitamina E.
 • Oregano poate fi folosit ca și conservant natural, datorită conținutului său ridicat de uleiuri esențiale.
 • În medicina tradițională, oregano era folosit pentru a trata probleme ale pielii, ca acneea, pentru a ameliora durerile de cap, pentru a trata răceala, gripa, precum și alte afecțiuni respiratorii.
 • Oregano poate fi cultivat atât în grădina, cât și în ghiveci. Este important să așezați ghiveciul în locuri însorite și să îl se udați regulat.

Citește și: Spirulina, superalimentul care îți îmbunătăţeşte sănătatea

Cum preparăm acasă uleiul de oregano

Ingrediente

 • 1 cană de frunze proaspete de oregano
 • 2 căni de ulei de măsline sau ulei de migdale dulci

Mod de preparare

Spălați bine frunzele de oregano și lăsați-le să se usuce într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva ore. Asigurați-vă că nu există urme de umiditate pe frunze.

Pentru a face uleiul, îndepărtați tulpinile și folosiți doar frunzele.

Puneți frunzele de oregano într-un borcan și adăugați uleiul de măsline sau uleiul de migdale dulci, până când frunzele sunt complet acoperite.

Închideți borcanul și agitați bine pentru a amesteca frunzele și uleiul.

Așezați borcanul într-un loc răcoros și întunecat timp de 2-3 săptămâni, agitându-l din când în când.

După 2-3 săptămâni, strecurați uleiul și păstrați-l într-un recipient curat și închis, la loc întunecat și uscat.

Uleiul de oregano poate fi utilizat ca un remediu natural pentru diferite afecțiuni, inclusiv probleme digestive, inflamații și afecțiuni respiratorii. Asigurați-vă că utilizați uleiul esențial de oregano doar în cantități mici și după consultarea medicului sau specialistului în plante medicinale.

Surse:

 1. “Oregano: Chemical Analysis and Evaluation of Its Antimalarial, Antioxidant, and Cytotoxic Activities” – Journal of Food Science https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2011.02109.x
 2. “Oregano” – Journal of Ethnopharmacology, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000904/
 3. “Oregano: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage & Interactions” – WebMD, https://www.webmd.com

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *