Necroza de cap femoral. O afecțiune care afectează mobilitatea și calitatea vieții

Necroza de cap femural. O afecțiune care afectează mobilitatea și calitatea vieții

Necroza de cap femural, cunoscută și sub numele de boala Legg-Calvé-Perthes, este o afecțiune care afectează oasele coapsei. Această afecțiune este caracterizată prin moartea țesutului osos din capul femural (capul osului coapsei), ceea ce duce la colapsul osului. Necroza de cap femural apare mai ales la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani, dar poate apărea și la adolescenți și adulți tineri.

Simptome

Simptomele necrozei de cap femural pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și pot apărea treptat sau brusc. Simptomele inițiale pot include dureri sau disconfort la nivelul șoldului sau în partea superioară a coapsei, care pot fi agravate de activități fizice. Pe măsură ce boala progresează, poate apărea:

 • oboseală sau slăbiciune la nivelul piciorului afectat;
 • scurtarea piciorului sau înfășurarea acestuia;
 • restricționarea mișcărilor șoldului;
 • în cazurile avansate, poate apărea atrofia mușchilor coapsei, iar mobilitatea șoldului poate fi limitată.

Cauze

Cauzele exacte ale necrozei de cap femural nu sunt cunoscute. Se crede că aceasta poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv:

 • Aport sanguin insuficient către capul femural, care poate fi cauzat de ocluzia arterelor sau de un flux sanguin lent
 • Factori genetici care pot crește susceptibilitatea la afecțiune
 • Traumatisme sau leziuni la nivelul șoldului
 • Anomalii ale dezvoltării șoldului, cum ar fi displazia șoldului

Opțiuni de tratament

Tratamentul pentru necroza de cap femural poate fi complex și depinde de stadiul bolii. În cazurile ușoare, poate fi recomandată limitarea activității fizice și utilizarea unor dispozitive de asistență, cum ar fi cârjele sau o fașa de susținere a șoldului. În cazurile mai severe, pot fi recomandate terapia fizică și exercițiile de reabilitare, pentru a îmbunătăți mobilitatea șoldului și a reduce durerea.

În cazurile avansate, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Una dintre opțiunile de tratament chirurgical este osteotomia. Aceasta implică tăierea și realinierea oaselor pentru a îmbunătăți circulația sângelui către capul femural. În cazurile grave, poate fi necesar transplantul de șold pentru a înlocui capul femural deteriorat cu o proteză.

Necroza de cap femural este o afecțiune care poate afecta copiii, adolescenții și adulții tineri și poate duce la dureri, disconfort și limitări ale mișcărilor șoldului. Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, dar se crede că poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv aportul sanguin insuficient către capul femural. Tratamentul pentru necroza de cap femural poate varia în funcție de stadiul bolii, dar poate include terapie fizică, exerciții de reabilitare și intervenții chirurgicale. Este important să se identifice simptomele necrozei de cap femural cât mai devreme posibil și să se ia măsuri pentru a preveni progresia bolii și a minimiza impactul asupra calității vieții pacientului.

Citește și: Ciroza hepatica. Simptome, cauze și tratament

Surse:

 1. Mayo Clinic. Legg-Calvé-Perthes Disease. https://www.mayoclinic.org/
 2. American Academy of Orthopaedic Surgeons. Legg-Calvé-Perthes Disease (Perthes Disease). https://orthoinfo.aaos.org
 3. KidsHealth. Legg-Calvé-Perthes Disease.  https://kidshealth.org/en/parents/perthes.html
 4. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Legg-Calvé-Perthes Disease. https://www.niams.nih.gov
 5. Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. Legg-Calvé-Perthes Disease. https://www.cincinnatichildrens.org
 6. Johns Hopkins Medicine. Legg-Calvé-Perthes Disease. https://www.hopkinsmedicine.org
 7. OrthoInfo. Legg-Calvé-Perthes Disease (Perthes Disease). https://orthoinfo.org

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *