Năutul comoara nutrițională cu beneficii surprinzătoare

Năutul: comoara nutrițională cu beneficii surprinzătoare

Năutul, cunoscut și sub numele științific de Cicer arietinum, este o leguminoasă cu o istorie lungă și prestigioasă. Originar din Orientul Mijlociu, năutul a fost cultivat de mii de ani și este considerat una dintre cele mai vechi culturi de leguminoase din lume. Acesta este un aliment de bază în multe bucătării din lume, inclusiv în cea mediteraneană, indiană și orientală și este bine cunoscut pentru profilul său nutrițional impresionant.

Profilul nutrițional

Năutul este o sursă excelentă de proteine, fibre alimentare, vitamine și minerale. Unul dintre cele mai notabile aspecte ale nutriției sale, este aportul său de proteine. Acesta este considerat o sursă esențială de proteine pentru vegetarieni și vegani și este o componentă cheie a dietei mediteraneene.

În plus, năutul conține cantități semnificative de fibre alimentare, care ajută la menținerea sănătății digestive și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acesta este bogat în vitamine și minerale, inclusiv acid folic, mangan, fier, cupru și zinc. Acest profil nutrițional bogat face din năut un aliment valoros, pentru o gamă largă de diete și stiluri de viață.

Citește și: Sarea roz de Himalaya. Un dar al naturii pentru sănătate

Beneficii pentru sănătate

Există numeroase beneficii asociate cu consumul de năut. Datorită conținutului său bogat în proteine, acesta poate ajuta la menținerea masei musculare și la sprijinirea creșterii și reparării țesuturilor. Fibrele alimentare din năut contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația și menținând senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.

Mineralele prezente în năut, cum ar fi fierul și zincul, sunt esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar, iar acidul folic este crucial pentru producerea de celule noi și pentru sănătatea femeilor însărcinate. În plus, năutul conține antioxidanți, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice.

Folosirea năutului în bucătărie

Năutul este un ingredient versatil și poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare. Acesta poate fi gătit întreg și adăugat în salate, supe sau tocane, sau poate fi măcinat în făină și folosit în produse de panificație. De asemenea, este ingredientul principal al humusului, o pastă mediteraneană delicioasă.

De asemenea, apa în care a fost fiert năutul, cunoscută sub numele de “aquafaba”, poate fi folosită ca substitut pentru albușurile de ou în rețetele de patiserie, făcând din năut o alegere excelentă pentru cei cu restricții dietetice.

Năutul este un super-aliment, cu proprietăți nutriționale impresionante. Acesta este bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale și are o serie de beneficii pentru sănătate, de la menținerea masei musculare și sprijinirea sănătății digestive, la susținerea funcției imunitare și prevenirea bolilor cronice. Versatilitatea sa în bucătărie, doar adaugă la atractivitatea sa ca aliment de bază în dietă. Fără îndoială, năutul este un aliment care merită inclus în dieta noastră.

Surse:

  1. Healthline.com – “Chickpeas 101: Nutrition Facts and Health Benefits” – https://www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits
  2. MedicalNewsToday.com – “Everything you need to know about chickpeas” – https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244
  3. Health.com – “Health Benefits of Chickpeas” – https://www.health.com/nutrition/are-chickpeas-healthy
  4. WebMD.com – “Chickpeas” – https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-chickpeas

Pe site-ul nostru, găsiţi o varietate de reţete pentru integrarea năutului ȋn dieta dumneavoastră:

Hummus, rețetă de post

Năut picant prăjit, rețetă

Supă marocană cu năut. Un deliciu exotic în farfurie

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *