Mugurii de frasin, comori nerecunoscute ale naturii și beneficiile lor pentru sănătate

Mugurii de frasin, comori nerecunoscute ale naturii și beneficiile lor pentru sănătate

Frasinul (Fraxinus excelsior) este un copac cu o prezență dominantă și regală în pădurile Europei. Dar, dincolo de impresia sa vizuală, frasinul ascunde beneficii de sănătate surprinzătoare în mugurii săi. Acestea, folosite în mod tradițional în medicina naturistă, sunt acum recunoscute și în medicina modernă pentru proprietățile lor terapeutice.

O privire generală

Frasinul este un copac din familia Oleaceae, nativ în mare parte a Europei, de la Marea Britanie până în Rusia, și de la Scandinavia până în nordul Africii. În mod tradițional, mugurii săi au fost folosiți în medicina naturală pentru a trata o serie de afecțiuni.

Mugurii de frasin au o istorie lungă de utilizare în medicina populară. În perioadele de primăvară, când mugurii sunt în plină creștere și abia încep să se deschidă, aceștia sunt culeși manual și folosiți pentru a prepara diverse remedii. Recolta de muguri de frasin este un proces laborios. Dar, beneficiile pe care le oferă acești muguri valoroși fac efortul să merite.

Proprietățile medicinale ale mugurilor de frasin

Mugurii de frasin sunt cunoscuți pentru proprietățile lor diuretice, antireumatice, antiinflamatoare și febrifuge (adică scad febra). Ei conțin o varietate de substanțe active precum flavonoide, tanini și iridoide. Acestea sunt responsabile de multe dintre beneficiile lor pentru sănătate.

Flavonoidele sunt compuși antioxidanți care protejează celulele corpului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Taninii au proprietăți astringente și pot ajuta la reducerea inflamației, în timp ce iridoidele pot avea efecte antiinflamatoare și analgezice.

Citește și: Ienupărul și beneficiile sale neașteptate. Cea mai puternică plantă din pădure

Cum se utilizează mugurii de frasin în medicina tradițională și modernă

În medicina tradițională, mugurii de frasin sunt adesea folosiți pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv reumatismul, guta, artrita, inflamațiile pielii și febra. De asemenea, ei sunt utilizați pentru a stimula digestia și a detoxifia organismul.

În medicina modernă, există studii care indică faptul că mugurii de frasin pot fi utilizați ca adjuvant în tratamentul unor afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială. În plus, au fost realizate cercetări care explorează utilizarea mugurilor de frasin în tratamentul bolilor neurodegenerative, precum Alzheimerul și Parkinsonul.

Studii și cercetări recente privind beneficiile mugurilor de frasin

Cercetarea științifică asupra beneficiilor mugurilor de frasin este încă în stadii incipiente, dar studiile preliminare indică un potențial mare. Într-un studiu publicat în “Journal of Ethnopharmacology”, extractul de muguri de frasin a arătat efecte promițătoare în reducerea inflamației și a durerii.

Într-un alt studiu, publicat în “International Journal of Molecular Sciences”, a fost demonstrat că extractul de muguri de frasin poate avea efecte benefice în tratarea diabetului de tip 2, prin scăderea rezistenței la insulină.

Extract din Muguri de Frasin

De asemenea, au fost realizate cercetări care explorează utilizarea mugurilor de frasin în tratamentul bolilor neurodegenerative. Într-un studiu publicat în “Phytotherapy Research”, s-a observat că extractul de muguri de frasin are efecte neuroprotectoare, ceea ce indică potențialul său în tratamentul bolilor precum Alzheimerul și Parkinsonul.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, este important să reținem că cercetarea este încă în stadii incipiente și că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste beneficii și a înțelege modul în care pot fi utilizate în mod optim în tratamentul medical.

Mugurii de frasin sunt o resursă naturală care a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru o gamă largă de afecțiuni. Astăzi, cercetările științifice confirmă multe dintre aceste utilizări și deschid calea către noi aplicații posibile în medicina modernă. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că, înainte de a începe orice tratament natural, este întotdeauna recomandat să consultăm un medic. Mugurii de frasin sunt un exemplu minunat al modului în care natura ne poate oferi soluții de vindecare, uneori în cele mai neașteptate locuri.

Surse:

  1. Fraxinus excelsior seed extract FraxiPure™ limits weight gains and hyperglycemia in high-fat diet-induced obese mice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21036576/
  2. Fraxinus excelsior (European Ash) – Practical Plants, https://practicalplants.org/wiki/fraxinus_excelsior/
  3. Antimicrobial and antioxidant properties and quantitative screening of phytochemicals of Fraxinus excelsior L. and Eschscholtzia californica Cham. mother tinctures, https://www.sciencedirect.com/org/science/article/abs/pii/S147864192300298X

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *