Molibdenul: un oligoelement esențial pentru sănătatea umană

Molibdenul: un oligoelement esențial pentru sănătatea umană

Molibdenul este un element chimic relativ puțin cunoscut, cu simbolul Mo și numărul atomic 42, dar care joacă un rol crucial în funcționarea organismului uman. Deși este necesar în cantități mici, acest oligoelement contribuie la funcționarea corectă a mai multor enzime esențiale și la diverse procese metabolice.

Rolul molibdenului în organism

Molibdenul este un component esențial al mai multor enzime fundamentale, inclusiv sulfit oxidaza, xantin oxidaza, și aldehid oxidaza. Aceste enzime sunt vitale pentru metabolismul sulfitului, al purinelor și al pirimidelor, precum și pentru metabolismul anumitor medicamente și toxine.

Xantin oxidaza, de exemplu, este implicată în catabolismul purinelor, compuși chimici care formează baza acizilor nucleici ADN și ARN. În absența molibdenului, acest proces este întrerupt, ceea ce poate avea efecte negative asupra creșterii și dezvoltării.

În plus, sulfit oxidaza transformă sulfitul toxic în sulfat, un compus inofensiv și util organismului. În lipsa acestei enzime, sulfitul se acumulează în organism, provocând daune neurologice și, în cele din urmă, moartea.

Citește și: Gestionarea ulcerului varicos. Tratament medical și opțiuni naturale

Necesarul de molibden și sursele alimentare

În ciuda importanței sale esențiale, organismul uman are nevoie de cantități foarte mici de molibden, doar câteva micrograme pe zi. Din fericire, acest oligoelement este prezent în numeroase alimente, inclusiv:

  • legume; cereale;
  • organe (cum ar fi rinichiul și ficatul);
  • leguminoase;
  • nuci.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza, sunt deosebit de bogate în molibden. De asemenea, alimentele procesate și conservate, conțin adesea acest element, deoarece sulfitul este adesea utilizat ca agent de conservare, iar molibdenul ajută la descompunerea acestuia.

Așadar, într-o dietă echilibrată și variată, este puțin probabil să apară o deficiență de molibden. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, cum ar fi la persoanele care nu pot metaboliza sulfitul sau la cele care se bazează pe alimentație parenterală pe termen lung, poate fi necesară suplimentarea cu molibden.

Molibdenul și sănătatea umană. Deficiență și toxicitate

Deficiențele de molibden sunt rare, dar pot fi severe. Cea mai cunoscută afecțiune este deficitul de sulfit oxidaza, o tulburare genetică rară, care poate provoca convulsii, retard psihomotor și disfuncții cerebrale. Cu toate acestea, întrucât molibdenul este necesar în cantități atât de mici, în majoritatea cazurilor, o alimentație adecvată poate asigura necesarul de molibden.

În ciuda importanței sale, este posibilă și toxicitatea ca urmare a unei cantități mari de molibden. Deși este nevoie de o cantitate mare de molibden pentru a provoca toxicitate, în cazul expunerii la cantități mari, cum ar fi în cazul lucrătorilor din industria minieră, poate apărea guta, ca urmare a acumulării de acid uric.

În ciuda faptului că este un oligoelement care este adesea trecut cu vederea, molibdenul joacă un rol vital în sănătatea umană, contribuind la funcționarea corectă a unor enzime esențiale. Deși necesar în cantități mici, aportul adecvat de molibden este esențial pentru menținerea unei stări de sănătate optime. Prin urmare, este important să ne asigurăm că ne îndeplinim necesarul de molibden prin alimentație sau, dacă este necesar, prin suplimentare. Ca și în cazul tuturor nutrienților, echilibrul este cheia – nici prea mult, nici prea puțin, ci doar cantitatea necesară pentru a susține procesele vitale ale corpului nostru.

Molibden Natural

Surse:

  1. Healthline.com – “Why Molybdenum Is an Essential Nutrient” – https://www.healthline.com/nutrition/molybdenum
  2. MedicalNewsToday.com – “What to know about molybdenum” – https://www.medicalnewstoday.com/articles/molybdenum-uses
  3. WebMD.com – ” Food Sources for Vitamins and Minerals ” – https://www.webmd.com/food-recipes/guide/vitamins-and-minerals-good-food-sources
  4. National Institutes of Health (NIH) – Informații despre molibden și sănătatea umană – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Molybdenum-HealthProfessional/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *