Misterul aftelor: de la cauze la soluții eficiente

Misterul aftelor: de la cauze la soluții eficiente

Afta orală, mai cunoscută sub denumirea simplă de aftă, este o mică ulcerare apărută pe mucoasa bucală, care poate cauza disconfort semnificativ. Chiar dacă sunt frecvente și majoritatea persoanelor s-au confruntat cu ele la un moment dat, acestea rămân puțin înțelese și deseori greu de tratat.

Ce sunt aftele și ce le cauzează?

Aftele sunt leziuni circulare sau ovale, de obicei albe sau gri, cu margini roșii. Ele pot fi dureroase și pot cauza disconfort atunci când mâncați, vorbiți sau înghițiți. Chiar dacă originea exactă a aftelor rămâne un mister, se crede că mai mulți factori pot contribui la apariția lor:

 • Factori mecanici. Mușcătura accidentală a obrazului, spălatul pe dinți prea agresiv sau aparatele dentare pot provoca leziuni care evoluează în afte.
 • Factori nutriționali. Deficiențe de vitamine și minerale, precum fier, zinc, vitamina B12, pot crește susceptibilitatea la afte.
 • Stres. Situațiile stresante sau anxioase pot determina apariția aftelor.
 • Factori genetici. Se crede că predispoziția pentru afte poate fi, de asemenea, moștenită.

Tratamentele disponibile

Chiar dacă majoritatea aftelor se vindecă de la sine în 7-10 zile, disconfortul pe care îl cauzează poate fi semnificativ. Iată câteva opțiuni de tratament:

 • Medicamente topice. Geluri sau unguente disponibile fără prescripție, care pot fi aplicate direct pe aftă pentru a ameliora durerea și a accelera vindecarea.
 • Medicamente orale. În cazuri severe sau pentru persoanele care dezvoltă afte recurente, pot fi prescrise medicamente antivirale sau corticosteroizi.
 • Terapia cu laser. Poate fi folosită în clinici dentare pentru a trata aftele și a reduce durata și durerea asociată.

Prevenția și remedii naturale

Există mai multe metode prin care se poate încerca prevenția apariției aftelor sau reducerea frecvenței lor:

 • Evitarea alimentelor iritante. Alimente precum citricele, nucile sau ciocolata pot agrava sau declanșa aftele la unele persoane.
 • Măsuri de igienă orală. O igienă orală adecvată și folosirea unei paste de dinți fără laurilsulfat de sodiu pot reduce riscul.
 • Remedii naturale. Aplicarea gelului de aloe vera sau aplicarea uleiului de arbore de ceai diluat, pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
 • Menținerea unui echilibru nutrițional. O dietă echilibrată care să asigure aportul de vitamine și minerale necesare poate reduce riscul de a dezvolta afte.

Citește și: Despre cortizol și rolul său vital în organism. De la stres la metabolism

Impactul pe termen lung și când să consulți un medic

Deși majoritatea aftelor sunt inofensive și se vindecă de la sine, unele pot fi un semn al unei probleme mai grave. Dacă aftele persistă mai mult de două săptămâni, dacă sunt însoțite de febră sau dacă aparțin unui episod recurent, este esențial să consultați un medic sau un stomatolog.

Aftele și viața de zi cu zi

Odată cu evoluția medicinii și a accesului la informație, înțelegerea aftelelor și metodele de combatere a acestora au progresat considerabil. Cu toate acestea, pentru cei care se confruntă cu aceste leziuni dureroase, aftele pot aduce un disconfort semnificativ în viața de zi cu zi. De la dificultatea de a mânca și vorbi, la durerea constantă resimțită.

Este esențial să recunoaștem faptul că, în timp ce majoritatea aftelelor sunt inofensive, acestea pot fi și un semn al unei afecțiuni subiacente sau pot indica o deficiență nutrițională. A avea o abordare proactivă, înțelegerea cauzelor personale care duc la formarea aftelor și adoptarea unor metode de prevenție pot face diferența.

În final, fiecare individ este diferit, iar ceea ce funcționează pentru unul poate să nu aibă același efect pentru altul. Prin urmare, este vitală o abordare personalizată, încercarea diferitelor remedii și, în cazurile persistente, consultarea unui specialist.

Surse:

 1. Canker sore, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615
 2. Canker Sores, https://www.webmd.com/oral-health/guide/canker-sores
 3. What are canker sores?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/303311
 4. Mouth Sores and Spots, https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/m/mouth-sores

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *