Mersul pe jos o terapie naturală

Mersul pe jos: o terapie naturală

Mersul pe jos, o activitate atât de comună și simplă, este deseori trecut cu vederea în era digitală și a vitezei. Însă, acest act fundamental este mai mult decât un mijloc de deplasare. Mersul pe jos reprezintă unul dintre cele mai eficiente, accesibile și naturale mijloace prin care putem menține și îmbunătăți sănătatea noastră.

Mersul pe jos și beneficiile cardiovasculare

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale mersului pe jos este impactul său asupra sistemului cardiovascular. Când mergem pe jos, ritmul cardiac crește, circulația sângelui se îmbunătățește. Pe termen lung, acest lucru poate reduce riscul de boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Un studiu a evidențiat că persoanele care merg pe jos cel puțin 30 de minute pe zi au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare comparativ cu cele care nu practică această activitate.

Citește și: De ce stronțiul ar trebui să fie în radarul tău pentru sănătate

Beneficii mentale și emoționale

Mersul pe jos nu îmbunătățește doar sănătatea fizică, ci și pe cea mentală. Această activitate simplă poate reduce stresul, anxietatea și simptomele depresiei. Aerul proaspăt, lumina naturală și mișcarea în sine pot stimula producția de endorfine, cunoscute ca “hormonii fericirii”. Pe lângă acestea, mersul pe jos poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la creșterea concentrației și atenției.

Controlul greutății și mersul pe jos

Mersul pe jos este o metodă eficientă de ardere a caloriilor și de control al greutății. Este o formă de exercițiu cu impact redus, ceea ce înseamnă că este adecvat pentru majoritatea persoanelor, indiferent de vârstă sau nivel de condiție fizică. Un mers alert de 30 de minute poate arde între 150 și 200 de calorii, în funcție de greutatea și ritmul individual.

Mersul pe jos și sănătatea oaselor

Un alt beneficiu important al mersului pe jos este legat de sănătatea oaselor. Mersul regulat pe jos este o formă de exercițiu cu impact asupra oaselor, ceea ce înseamnă că stimulează creșterea densității osoase și poate ajuta la prevenirea osteoporozei și a fracturilor legate de aceasta. Studiile sugerează că femeile care merg regulat pe jos au o densitate minerală osoasă mai mare decât cele care nu practică această activitate.

Mersul pe jos pentru stimularea sistemului imunitar

Mersul pe jos nu doar că tonifiază mușchii și îmbunătățește funcția cardiovasculară, ci și stimulează sistemul imunitar. Cercetările au arătat că persoanele care fac exerciții moderate, cum ar fi mersul pe jos, regulat, au un risc mai scăzut de a contracta răceli și gripe comparativ cu cele sedentare. Acest lucru se datorează în parte creșterii circulației limfei și a unui efect pozitiv asupra celulelor imune.

Mersul pe jos ca modalitate de socializare

Nu trebuie ignorat nici aspectul social al mersului pe jos. Plimbările cu familia, prietenii sau în grupuri organizate pot oferi oportunități excelente de socializare, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra stării de bine emoțional și mental. Comunitățile care promovează mersul pe jos și care creează spații pietonale sigure și atractive pot beneficia de o populație mai sănătoasă și mai fericită.

Beneficiile mersului pe jos sunt multiple și variate, având un impact semnificativ asupra aproape fiecărui aspect al sănătății noastre. De la inimă și oase la minte și sistemul imunitar, fiecare pas pe care îl facem ne duce către o viață mai sănătoasă și mai împlinită. Prin adoptarea unui stil de viață activ și prin încurajarea altora să facă la fel, putem construi un viitor mai luminos și mai sănătos pentru noi toți.

Surse:

  1. Step up your walking game, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/walking-your-steps-to-health
  2. Walking: Trim your waistline, improve your health, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/walking/art-20046261
  3. The exercise effect, https://www.apa.org/monitor/2011/12/exercise
  4. Walking – the first steps in cardiovascular disease prevention, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098122/
  5. How Many Calories Do You Burn Walking Per Mile?, https://www.verywellfit.com/walking-calories-burned-by-miles-3887154
  6. Effects of Resistance Exercise on Bone Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6279907/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *