Melatonina este un hormon produs de glanda pineală din creier, care se secretă în mod natural în organismul uman. Acesta este responsabil pentru reglarea ciclului somn-veghe și ajută la menținerea unui somn sănătos. Melatonina este produsă în mod natural în organism în timpul nopții, atunci cȃnd este întuneric și coboară în timpul zilei, cȃnd este lumină. Nivelurile de melatonină sunt cele mai mari în jurul orei 2-3 dimineața și încep să scadă înainte de răsăritul soarelui.
Unul dintre rolurile cele mai importante ale melatoninei este acela de a ajuta la reglarea ciclului somn-veghe. Acesta responsabil pentru senzația de somn dinainte de culcare și pentru trezirea dimineața ajutând la menținerea unui somn sănătos și odihnitor.
Melatonina poate fi utilizată ca supliment pentru a trata tulburările de somn, ca insomnia. Unele studii au arătat că suplimentarea cu melatonină, poate ajuta la reducerea timpului necesar pentru a adormi. Totodată, aceasta ajută la creșterea duratei somnului și la îmbunătățirea calității somnului. Melatonina poate fi utilă în tratarea jet lag-ului (disconfortul cauzat de schimbarea fusului orar). Melatonina poate ajuta și la reducerea simptomelor sezoniere, aferente tulburărilor afective, cum ar fi depresia și anxietatea, cauzate de lumina scăzută din timpul iernii.
Citește și: De ce au femeile nevoie de mai mult somn decât bărbații?
Alimente care conțin melatonină în mod natural
- Bananele conțin o cantitate mică de melatonină, precum și vitamina B6, care ajută la sintetizarea melatoninei.
- Cireșele conțin melatonină și au un conținut ridicat de antioxidanţi, care pot ajuta la protecția celulelor împotriva daunei oxidative.
- Orezul integral conține un aminoacid numit triptofan, care poate ajuta la sintetizarea melatoninei.
- Nucile și semințele ca: migdalele, alunele, susanul și semințele de dovleac, conțin melatonină și magneziu, care pot ajuta la relaxarea mușchilor și la facilitarea somnului.
- Unele legume, cum ar fi spanac, broccoli și varză, conțin melatonină și vitamina B6
- Carnea roșie și peștele conțin triptofan, care poate ajuta la sintetizarea melatoninei.
Cantitățile de melatonină din aceste alimente sunt relativ mici și consumul lor poate să nu fie suficient pentru a ajuta la reglarea somnului. În unele cazuri pot fi necesare suplimente. Este important să discutați cu un medic înainte de a utiliza melatonină, sau orice alt supliment alimentar, pentru a vedea dacă acesta este potrivit nevoilor dumneavoastră.
Puteți achiziționa melatonină sub formă de capsule, de aici.
Surse:
- Mayo Clinic – “Melatonin: What You Need to Know” – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/melatonin-side-effects/faq-20057874
- WebMD – “Melatonin: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning” – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin
- Healthline – “Melatonin: Benefits and Uses” – https://www.healthline.com/nutrition/melatonin
- Sleep Education – “Melatonin: The Facts” – https://www.sleepeducation.org/essentials-in-sleep/melatonin/