Cum luptăm împotriva anemiei: cauze și tratamente

Cum luptăm împotriva anemiei: cauze și tratamente

Anemia este o afecțiune care se caracterizează prin niveluri scăzute ale hemoglobinei din sânge. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul în organism, astfel că, persoanele cu anemie, nu primesc suficient oxigen la ţesuturi și organe. Anemia poate fi cauzată de lipsa fierului, vitaminei B12 sau acidului folic, precum și de hemoragii masive sau sângerări cronice.

Simptomele anemiei includ: oboseală, slăbiciune musculară, piele palidă și dureri de cap. De asemenea, pot apărea simptome gastrointestinale cum ar fi greața și pierderea poftei de mâncare. Diagnosticarea anemiei se face prin analiza sângelui, pentru a determina nivelurile hemoglobinei și a celorlalte elemente importante în corpul uman (cum ar fi fierul).

Tratament

Tratamentele pentru anemie depind de cauza bolii. Terapia medicamentoasă poate include suplimente nutritive (vitamina B12 sau acid folic), sau medicamente care stimulează producția eritrocitelor (celule roșii din sânge). În plus, pentru persoanele cu boli cornice (de exemplu cancer), poate fi necesar tratamentul chirurgical, iar pentru cei cu hemoragii masive, poate fi necesară transfuzia sanguină.

Prevenirea anemiei

Prevenirea anemiei constă în adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în produse lactate, carne de vită și legume bogate în vitamine esențiale precum B6 și vitamina C. Consumarea regulată a alimentelor bogate în fier și vitamina C, va crește absorbția acestora în organism. Se recomandă și consumul unui supliment alimentar, special conceput pentru prevenirea deficienței nutriționale asociată anemiei . De asemenea, este necesară evitarea excesului de: tutun, alcool, cafeina și stres.

Citește și: Căderea părului: cauze și remedii naturale

Tratamente naturiste

Pentru cei ce suferă de această afecțiune, există și o serie de tratamente naturiste disponibile: infuzii și decocturi preparate din plante medicinale cum ar fi: sunătoarea, măceșe sau frunze de  mesteacăn;

 • extracte pe bază de plante medicinale;
 • consumul de usturoi;
 • dietă bazată pe produse lactofere ;
 • consum regulat de smoothie-uri proaspete, preparate din morcovi și mere;
 • exerciții regulate;
 • practică meditaţională zilnică

Toate acestea pot contribui la reducerea simptomelor asociate cu boala. Tratamentele naturiste oferă beneficii nutriționale și energetice pacienților ce luptă împotriva simptomelor acestei boli.

Surse:

 1. American Society of Hematology – “Anemia” – https://www.hematology.org/education/patients/anemia
 2. Mayo Clinic – “Anemia” – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
 3. National Heart, Lung, and Blood Institute – “What Is Anemia?” – https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/anemia
 4. WebMD – “Understanding Anemia: Basics” – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics
 5. Healthline – “Anemia” – https://www.healthline.com/health/anemia
 6. MedlinePlus – “Anemia” – https://medlineplus.gov/anemia.html

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *