Lumea miraculoasă a sânzienelor. Floarea magică cu proprietăți vindecătoare

Lumea miraculoasă a sânzienelor. Floarea magică cu proprietăți vindecătoare

Sânziana, cunoscută științific sub denumirile Galium verum și Galium mollugo, este o plantă perenă nativă din Europa, cu proprietăți medicinale semnificative. Încă din antichitate, sânziana a fost folosită în scopuri medicinale, datorită bogăției sale de substanțe bioactive benefice pentru sănătatea umană.

Istoric și descriere botanică

Istoria sânzienei își are rădăcinile în mitologia populară, dar și în medicina populară, fiind o plantă cu o simbolistică aparte și cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Galium verum, cunoscută și sub numele de “sânziana galbenă” sau “iarba Sfântului Ioan”, este o plantă perenă care înflorește de la mijlocul verii până în toamnă, având flori de un galben intens. Galium mollugo, numită și “sânziana albă”, se distinge prin florile sale albe și delicate.

Compoziția chimică

Atât Galium verum, cât și Galium mollugo sunt recunoscute pentru compoziția lor bogată în substanțe bioactive. Acestea conțin numeroși compuși fenolici, iridoide, flavonoide și saponine, care îi conferă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și diuretice. Sânziana galbenă, în special, este folosită în mod tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la probleme digestive la cele ginecologice.

Sânziana în medicina tradițională

Pe lângă rolul său în mitologia populară, sânziana a fost folosită pe scară largă în medicina tradițională. Utilizată sub formă de ceai, tinctură sau unguent, sânziana este recunoscută pentru proprietățile sale benefice în tratarea diverselor afecțiuni, de la probleme ale pielii, la cele ale sistemului urinar sau digestive.

Studii recente și beneficii confirmate științific

În ultimele decenii, sânziana a atras atenția comunității științifice, care a validat multe dintre utilizările tradiționale ale plantei. Galium verum, în special, a fost studiată pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și hepatoprotectoare. Galium mollugo, deși mai puțin studiată, a arătat, de asemenea, efecte pozitive în studiile preclinice.

Utilizări terapeutice ale sânzienelor

Cercetările recente au consolidat statutul sânzianei ca remediu eficient pentru diverse afecțiuni. Substanțele active din această plantă au demonstrat proprietăți antimicrobiene, fiind eficiente împotriva unei game largi de bacterii și ciuperci patogene. Acest lucru face din sânziană un tratament potențial pentru diverse infecții. De asemenea, este recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului urinar, fiind utilizată în mod tradițional pentru tratamentul cistitei și al altor afecțiuni urogenitale.

Sânziana în cosmetica naturală

În afară de utilizările sale terapeutice, sânziana este apreciată și în industria cosmetică naturală. Datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii și emoliente, este utilizată în prepararea produselor pentru îngrijirea pielii, precum creme, loțiuni, balsamuri sau săpunuri. În plus, infuzia

Citește și: Băutura magică pentru sănătate – Sucul de ridiche neagră cu miere și rolul său benefic

Cum se folosește

Sânziana poate fi utilizată în diverse moduri, în funcție de necesități. Sub formă de ceai, este ideală pentru ameliorarea problemelor digestive sau urinare. Ca tinctură, poate fi utilizată extern pentru tratarea problemelor de piele sau intern pentru diverse afecțiuni. Este de asemenea posibilă prepararea unui unguent din sânziană, util în tratarea iritațiilor sau a altor afecțiuni ale pielii.

Sânziana, fie că vorbim de Galium verum sau Galium mollugo, este o comoară a naturii cu proprietăți multiple, benefice pentru sănătate. Însă, ca orice tratament, utilizarea acesteia trebuie făcută în cunoștință de cauză și, ideal, sub îndrumarea unui specialist.

Contraindicații și precauții

Deși sânziana este un remediu natural eficient în multe cazuri, există și unele contraindicații pe care trebuie să le avem în vedere. Astfel, nu este recomandată administrarea internă a acestei plante fără supravegherea unui specialist, întrucât poate provoca reacții adverse, precum diaree sau vomă, în cazul dozelor excesive. De asemenea, nu este indicată utilizarea sa la persoanele cu alergie la plantele din familia Rubiaceae. În ceea ce privește utilizarea externă, poate provoca iritații ale pielii la persoanele cu piele sensibilă.

Rolul sânzienei în cultura populară

Sânziana are un loc special și în cultura populară, fiind asociată cu o serie de credințe și tradiții. În unele părți ale țării, se crede că aceasta ar avea puteri magice, fiind folosită în diferite ritualuri. Se spune că ar proteja împotriva spiritelor rele și că ar aduce noroc și prosperitate.

Tinctură de sânziene

Tinctura de sânziene se poate realiza destul de simplu, dar este esențial să respectați cantitățile și perioada de macerare, pentru a vă asigura că proprietățile plantei sunt extrase în mod corespunzător.

 

Ingrediente:

  • Flori de sânziene (Galium verum sau Galium mollugo)
  • Alcool alimentar 70 de grade

Mod de preparare

Se culeg florile de sânziene, preferabil dimineața, după ce s-a evaporat roua, și într-o zi însorită. Trebuie să vă asigurați că florile sunt bine dezvoltate, dar nu încep să se veștejească.

Se curăță florile de orice impurități și se lasă la uscat pe un ștergar curat, într-un loc bine aerisit, pentru câteva ore.

Se umple un borcan de sticlă curat și uscat cu florile de sânziene, până la jumătate, apoi se completează cu alcoolul alimentar până la gâtul borcanului.

Se închide ermetic borcanul și se agită ușor, pentru a se amesteca ingredientele.

Se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un loc ferit de lumină și căldură directă. Este recomandat să agitați borcanul o dată pe zi.

După cele 14 zile, tinctura se strecoară printr-un tifon sau o pânză subțire, iar lichidul rezultat se depozitează în sticluțe de sticlă închise la culoare, de preferat cu picurător.

Tinctura se păstrează într-un loc răcoros și întunecat, ferit de lumina directă a soarelui. Durata de valabilitate este de aproximativ 2 ani.

Doza recomandată este de 20-30 de picături de 3 ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă. Însă, întotdeauna este recomandat să consulți un specialist înainte de a începe orice tratament pe bază de plante.

ATENȚIE: Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu probleme de sănătate specifice sau care urmează tratamente medicamentoase, trebuie să se consulte cu un medic înainte de a folosi orice produs pe bază de plante.

Surse:

  1. Cardioprotective effects of Galium verum, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30632812/
  2. Analysis of Phenolic Compounds in Some Medicinal Herbs by LC–MS, https://academic.oup.com/chromsci/article/53/7/1147/361199?searchresult=1
  3. Protective Effects of Galium verum L. Extract against Cardiac Ischemia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6378796/
  4. The immunomodulatory activity of the extracts and complexes of biologically active compounds of Galium verum L. herb, https://www.researchgate.net/publication/341931741_The_immunomodulatory_activity_of_the_extracts_and_complexes_of_biologically_active_compounds_of_Galium_verum_L_herb

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *