Lucerna: un aliment sănătos și versatil

Lucerna: un aliment sănătos și versatil

Lucerna, cunoscută și sub numele de Medicago sativa, este o plantă perenă ierboasă din familia Leguminosae. Aceasta se cultivă pentru frunzele sale comestibile și pentru valoarea sa ca plantă de întreținere a solului. Lucerna este cunoscută pentru rădăcina sa puternică și extinsă, care poate ajunge până la adâncimea de 3 metri, precum și pentru capacitatea sa de a fixa azotul din aer în sol.

Lucerna este o plantă considerată ca fiind una dintre cele mai bune plante pentru întreținerea solului. Ea este capabilă să fixeze azotul din aer în sol, prin intermediul simbiozei cu bacteriile din familia Rhizobia. Acest lucru înseamnă că, lucerna poate crește în soluri cu conținut scăzut de azot. Aceasta plantă poate îmbunătăți calitatea solului prin adăugarea de azot în sol.

Lucerna este utilizată și ca plantă de înfrumusețare, în parcuri și grădini. Aceasta are flori albe sau roz, ce înfloresc vara. Totodată, aceasta poate fi utilizată pentru a crește biodiversitatea în zonele agricole, prin atragerea unei varietăți de insecte și animale sălbatice. Lucerna este utilizată în agricultură ca plantă de cultură pentru frunzele sale comestibile. Frunzele sale sunt bogate în proteine, vitamine și minerale. Frunzele de lucernă pot fi utilizate în salate, supe sau ca adaos la alte mâncăruri. În plus, lucerna poate fi utilizată ca furaj pentru animale, deoarece conține o cantitate mare de proteine și este ușor digerabilă.

Citește și: Trifoiul rosu. Descoperă beneficiile fitoestrogenilor pentru sănătatea ta

Lucerna poate fi cultivată în aproape orice tip de sol, cu excepția solurilor cu umiditate excesivă. Este o plantă rezistentă la seceta și poate crește în zone cu climat cald și uscat. Ea poate fi plantată prin semănare sau prin răsaduri și tăiată de mai multe ori pe an, pentru a se menține.

Beneficii pentru sănătate

Consumul de lucernă poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său ridicat de vitamine, minerale și proteine.

  • Proteine: este o sursă bună de proteine vegetale, cu o valoare biologică ridicată, ce poate ajuta la menținerea și creșterea masei musculare.
  • Vitamine: este bogată în vitaminele A, C, D, E și K, precum și în complexul de vitamine B. Acestea pot contribui la funcționarea normală a sistemului imunitar, la menținerea sănătății pielii și a ochilor, și la prevenirea anumitor boli cronice.
  • Minerale: este o sursă bună de fier, calciu, magneziu, fosfor și potasiu, care pot contribui la menținerea sănătății oaselor, a inimii și a sistemului nervos.
  • Fibre: este bogată în fibre, care pot ajuta la menținerea sănătății digestiei și la prevenirea constipației.
  • Antioxidanți: conține compuși numiți flavonoizi, ce au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Aceștia pot ajuta la prevenirea daunelor celulare, precum și la reducerea riscului de dobândire a unor boli cronice.
  • Luteina și zeaxantina: este o sursă bogată de luteină și zeaxantină, doi compuși cu proprietăți anti-oxidante și anti-inflamatoare, care ajută la menținerea sănătății ochilor.

Puteți achiziționa lucernă sub formă de capsule, de aici.

Surse:

  1. United States Department of Agriculture (USDA) – Medicago sativa: https://plants.usda.gov/core/profile?symbol=MESA2
  2. National Center for Biotechnology Information (NCBI) – Medicago sativa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc
  3. Journal of Medicinal Food – Health benefits of alfalfa (Medicago sativa) sprouts: https://www.liebertpub.com
  4. The Journal of Nutrition – Alfalfa seeds lower low density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B concentrations in patients with type II hyperlipoproteinemia: https://academic.oup.com

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *