Efecte cafelei asupra corpului uman
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, apreciată atât pentru gustul ei plăcut, cât și pentru efectul stimulator al cafeinei. Deși are multe beneficii, precum îmbunătățirea atenției și a performanțelor cognitive, cafeaua poate avea și unele efecte secundare neplăcute, inclusiv creșterea tensiunii arteriale.
Cafeina, principala substanță activă din cafea, este un stimulent al sistemului nervos central. Ea funcționează prin blocarea receptorilor de adenozină, un neurotransmițător care relaxează creierul și induce somnolenta. În același timp, cafeina stimulează eliberarea de adrenalină, un hormon care crește ritmul cardiac, mărește tensiunea arterială și intensifică metabolismul.
Impactul cafelei asupra tensiunii arteriale
Studiile arată că, consumul de cafea poate duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale, chiar și la persoanele care o beau regulat. Un studiu a relevat că, consumul a 250-500 mg de cafeină (echivalentul a 2-4 cești de cafea) poate crește tensiunea sistolică cu 3-14 mmHg și tensiunea diastolică cu 2,4-13 mmHg.
Creșterea tensiunii arteriale poate fi mai pronunțată la persoanele care nu sunt obișnuite să consume cafea sau la cele care au deja tensiunea arterială ridicată. De asemenea, poate fi mai mare la persoanele în vârstă și la cele cu hipertensiune genetică.
Consumul des de cafea și hipertensiunea arterială
În ciuda efectelor acute ale cafelei asupra tensiunii arteriale, există dovezi care sugerează că, consumul des de cafea nu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune pe termen lung. Acest lucru se datorează probabil dezvoltării toleranței la efectele hipertensive ale cafeinei.
Deși tensiunea arterială poate crește imediat după consumul de cafea, nu există o asociere puternică între consumul pe termen lung de cafea și hipertensiunea arterială.
Citește și: Glutenul – Ce se întâmplă când îl scoatem din alimentația noastră?
Impactul diferitelor tipuri de cafea asupra tensiunii arteriale
Tipul de cafea consumat poate avea, de asemenea, un impact asupra tensiunii arteriale. De exemplu, cafeaua filtrată, cafeaua instant și cafeaua espresso, au efecte diferite asupra tensiunii arteriale.
Cafeaua espresso, în special, poate avea un efect mai mare asupra tensiunii arteriale, datorită conținutului mai ridicat de cafeină. Un studiu a arătat că, consumul de espresso a determinat o creștere mai mare a tensiunii arteriale, în comparație cu alte tipuri de cafea.
De asemenea, un studiu din 2017 spune că persoanele care consumă cafea neagră, au prezentat o creștere mai mare a tensiunii arteriale, comparativ cu cele care au consumat cafea cu lapte. Acest lucru ar putea sugera că adăugarea laptelui în cafea, ar putea atenua efectele hipertensive ale cafeinei, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această teorie.
Cafeaua și riscul de boli cardiovasculare
Având în vedere creșterea temporară a tensiunii arteriale după consumul de cafea, este important să înțelegem dacă acest lucru poate avea un impact asupra riscului de boli cardiovasculare. Majoritatea studiilor au constatat că, consumul moderat de cafea nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare și ar putea chiar avea efecte protectoare. Însă, persoanele cu hipertensiune ar trebui să consulte un medic, înainte de a decide cantitatea de cafea pe care o pot consuma în siguranță.
Recomandări și opțiuni mai sănătoase
Consumul de cafea nu trebuie evitat cu totul. Cu toate acestea, este bine de reținut că o monitorizare atentă a tensiunii arteriale este esențială, mai ales pentru persoanele predispuse la probleme cardiovasculare. Dacă observați o creștere a tensiunii arteriale după consumul de cafea, ar putea fi util să reduceți consumul sau să încercați opțiuni de cafea fără cofeină.
În plus, asigurați-vă că beți suficientă apă, pentru a contrabalansa efectele diuretice ale cafelei. Totodată, evitați consumul de cafea în combinație cu alte alimente sau băuturi care pot crește tensiunea arterială, cum ar fi alcoolul sau alimentele bogate în sare.
Surse:
- Coffee and Arterial Hypertension – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8352830/
- Coffee Intake and Risk of Hypertension – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9678658/
- Can coffee consumption lower the risk of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5420628/
- The Safety of Ingested Caffeine – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/
- Drinking coffee might lengthen life – https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/drinking-coffee-might-lengthen-life