Lapis lazuli, o piatră enigmatică

Lapis lazuli, o piatră enigmatică

Lapis lazuli este o piatră semi-prețioasa de culoare albastru intens, care a fost apreciată de-a lungul istoriei pentru frumusețea și durabilitatea sa. Aceasta este o rocă metamorfică formată din lazurit, calcit și pirită, ce conține o cantitate mare de sulfuri de sodiu, aluminiu și siliciu.

Lapis lazuli a fost folosită de mii de ani în scopuri decorative, inclusiv în bijuterii și ca pigment în artă. În Egiptul antic, era considerată o piatră sacerdotală și era utilizată pentru a fabrica  amulete și inele. În Europa medievală, era folosită pentru a produce tacâmuri, pahare și alte obiecte de artă.

Calitatea lapis lazuli este determinată în mare parte de culoarea albastră și de prezența cristalelor de calcit albe, care dau pietrei un aspect lustruit. Cele mai buni exemplare sunt de obicei de culoarea unui cer senin de vară, fără întuneric și fără impurități.

Lapis lazuli poate fi găsit în diverse regiuni ale lumii, inclusiv în Afganistan, Rusia, Chile și SUA. Însă, cea mai mare parte a lapis lazuli este extrasă din Afghanistan.

Lapis lazuli, o piatră enigmatică plină de frumusețe și semnificație

Datorită culorii sale albastre, lapis lazuli este adesea asociată cu noaptea și cerul, iar în unele culturi este considerată o piatră protectoare. De asemenea, este adesea utilizată în meditație și în terapie, deoarece poate ajuta la calmarea minții și la clarificarea gândurilor.

Lapis lazuli este încă apreciată pentru frumusețea sa și este folosită în bijuterii, obiecte de artă și chiar în industria cosmetică, ca pigment în produsele de machiaj. Chiar și după milenii, lapis lazuli rămâne o piatră prețioasă și apreciată în întreaga lume.

Citește și: Opalul: de la minunea pietrei prețioase, la legendele care îl înconjoară

Curizităţi despre lapis lazuli:

  • În trecut, lapis lazuli a fost folosită ca pigment în produsele de machiaj, dar și ca medicament pentru tratarea diferitelor afecțiuni, de la dureri de cap la probleme de piele.
  • Lapis lazuli este o piatră relativ tare, cu o duritate de aproximativ 5-6 pe scara Mohs (diamantul are o duritate de 10), fiind rezistentă la zgârieturi și ușor prelucrată.
  • În timp, culoare lapis lazuli se poate întuneca dacă este expusă la lumină sau la aer. Pentru a preveni acest lucru, este important să se țină piatra într-un loc întunecat și uscat.
  • Există mai multe moduri de a diferenția o piatră lapis lazuli autentică, de imitații. Unul dintre cele mai simple moduri este verificarea uniformităţii culorii pietrei și dacă aceasta nu conține impurități sau zone întunecate. De asemenea, o piatră lapis lazuli autentică are o greutate specifică mai mare și poate fi identificată prin testarea cu acid sulfuric.
  • În anumite culturi, lapis lazuli este asociată cu înțelepciunea și cu puterea personală. Se spune că, poate ajuta la dezvoltarea intuiției și la îmbunătățirea comunicării și a exprimării. De asemenea, este adesea considerată o piatră protectoare și poate fi purtată pentru a atrage norocul și bunăstarea.

Mystic Mondays: The Crystal Grid Deck: An 80-Card Deck to Charge Your Intentions

Surse:

  1. Gemological Institute of America (GIA) – Lapis Lazuli: https://www.gia.edu/lapis-lazuli
  2. International Gem Society (IGS) – Lapis Lazuli Value, Price, and Jewelry Information: https://www.gemsociety.org/article/lapis-lazuli-jewelry-and-gemstone-information/
  3. Minerals.net – Lapis Lazuli: http://www.minerals.net/gemstone/lapis_lazuli_gemstone.aspx
  4. Geology.com – Lapis Lazuli: https://geology.com/gemstones

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *