Înțelegerea și tratarea incontinenței urinare

Înțelegerea și tratarea incontinenței urinare

Înțelegerea și tratarea incontinenței urinare. O abordare completă

Incontinența urinară este o problemă de sănătate comună, care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Această condiție se referă la pierderea involuntară de urină și poate fi un motiv important de stres și îngrijorare pentru cei care o suferă. Incontinența urinară poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de probleme medicale, dar și de modificările legate de vârstă sau de sarcină.

Tipuri de incontinență și cauzele acesteia

Există mai multe tipuri de incontinență urinară, fiecare având cauzele sale specific. Unele dintre cele mai comune tipuri de incontinență urinară include:

 • Incontinența de urgență. Incontinența de urgență se referă la nevoia imediată de a urina, fără posibilitatea de a amâna.
 • Incontinența de efort. Incontinența de efort se referă la pierderea de urină în timp ce se efectuează activități fizice sau stresante, cum ar fi tusea sau strănutatul.
 • Incontinența mixtă. Incontinența mixtă combină simptomele incontinenței de urgență și incontinenței de efort.

Cauzele incontinenței urinare pot fi variate, inclusiv probleme medicale precum infecții ale tractului urinar, afectări ale nervilor sau musculaturii vezicii urinare, probleme hormonale și boli ale sistemului nervos. Modificările legate de vârstă, precum menopauza la femei sau disfuncția erectilă la bărbați, pot contribui la incontinența urinară. De asemenea, sarcina și nașterea pot afecta țesuturile și musculatura pelviană, cauzând incontinență urinară la unele femei.

Tratamentul incontinenței urinare

Tratamentul incontinenței urinare poate varia, în funcție de cauzele specifice ale problemei. Terapia fizică poate ajuta la îmbunătățirea tonusului muscular și la reducerea incontinenței de efort. Modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea consumului excesiv de lichide sau a alimentelor iritante, pot fi de asemenea eficiente în tratarea incontinenței urinare. Terapia comportamentală, cum ar fi antrenamentul vezicii urinare, poate fi folosită pentru a îmbunătăți controlul asupra vezicii urinare.

În cazurile mai severe de incontinență urinară, pot fi prescrise medicamente pentru a ajuta la îmbunătățirea controlului asupra vezicii urinare. Pot fi efectuate și proceduri chirurgicale, cum ar fi implantarea de materiale de susținere sau de stimulare a nervilor.

Este important de menționat că, în ciuda faptului că incontinența urinară este o problemă comună, aceasta poate fi tratată și controlată. Persoanele care suferă de incontinență urinară ar trebui să consulte un medic, pentru a determina cauzele problemei și pentru a primi un plan de tratament adecvat.

Incontinența urinară poate fi o problemă stresantă și îngrijorătoare pentru cei care o suferă, dar există soluții eficiente disponibile pentru tratament. Consultarea unui medic și abordarea unui tratament adecvat pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele care suferă de incontinență urinară.

Există totodată mai multe remedii naturale, care pot ajuta la tratarea incontinenței urinare.

 • Exerciții Kegel. Acestea pot întări mușchii pelvieni și pot ajuta la îmbunătățirea controlului asupra vezicii urinare.
 • Evitarea alimentelor iritante, precum: cafea, ceai, alcool și alimente condimentate, poate ajuta la reducerea incontinenței urinare.
 • Limitarea consumului de lichide înainte de culcare poate ajuta la prevenirea nocturiei.
 • Plantele medicinale. Unele remedii pe bază de plante, cum ar fi socul și coada-șoricelului, pot ajuta la ameliorarea simptomelor incontinenței urinare.
 • Acupunctura. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea controlului asupra vezicii urinare și la reducerea incontinenței urinare.

Este important de reținut că, înainte de a începe orice tratament natural, este recomandat să se consulte un medic pentru a se determina cauza incontinenței urinare și pentru a se verifica dacă acest tratament este sigur și potrivit pentru fiecare caz în parte.

Citește și: Prevenirea și tratarea îngălbenirii dinților

Surse:

 1. Mayo Clinic – “Urinary incontinence” – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/diagnosis-treatment/drc-20352819
 2. National Institute on Aging – “Urinary Incontinence in Older Adults” – https://www.nia.nih.gov/health/urinary-incontinence-older-adults
 3. WebMD – “Urinary Incontinence in Women” – https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/urinary-incontinence-women#1
 4. Cleveland Clinic – ” Uterine Prolapse ” – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16030-uterine-prolapse

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *